Seçim 2024

Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki: CHP’nin başarısında temel unsur AKP seçmeninin sandığa gitmemesi değil…

"2023’te AK Parti’ye oy veren ancak bu seçimde vermeyen yaklaşık 5 milyon seçmenin 3 milyonu başka iki partiyi tercih etmiş"

07 Nisan 2024 07:17

Kamuoyu araştırmacısı, Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP ve CHP’nin performansını analiz ettiği yazısında Mayıs 2023’te AKP’ye oy veren seçmenin yaklaşık yüzde 30’unun bu seçimde AKP’ye oy vermediğini belirtti. Bu kitlenin sandığa gitmeyenler, CHP’ye ve Yeniden Refah’a oy verenler şeklinde üç temel bloka ayrıldığını ifade eden Selçuki, 2023’te oy kullanmayan 1.4 milyon seçmenin de 31 Mart’ta CHP’den yana tercih kullandığını kaydetti.

Selçuki, “Özetle ulusal seviyede baktığımızda CHP’nin zaferinde temel belirleyicinin AK Partili seçmenin sandığa gitmemesi olmadığını görüyoruz. CHP’nin AK Parti, İYİ Parti ve yeni seçmenden aldığı oyların bu seçim başarısında temel unsur olduğu görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Selçuki’nin yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Gelelim başta sorduğumuz sorunun cevabına. 2023 seçimleriyle 2024 seçimlerini sandık bazlı kıyasladığımızda Mayıs 2023’te AK Parti’ye oy veren seçmenin yaklaşık yüzde 30’unun bu seçimde AK Parti’ye oy vermediğini görüyoruz. Bu yüzde 30’luk kitlenin dağıldığı 3 temel blok var. Yaklaşık 2 milyon AK Parti seçmeni sandığa gitmezken, 1.5 milyonu CHP’ye ve 1.4 milyonu da Yeniden Refah Partisi’ne oy vermiş. Dolayısıyla 2023’te AK Parti’ye oy veren ancak bu seçimde vermeyen yaklaşık 5 milyon seçmenin 3 milyonu başka iki partiyi tercih etmiş.

Bu sonuç bize gösteriyor ki sandığa gitmeyen AK Parti seçmeni çok ciddi bir kitleyi oluşturmakla beraber özellike CHP ve YRP’nin sandık başarısını açıklayan tek faktör değil. 2023’te oy kullanmayan 1.4 milyon seçmenin bu seçimde CHP’den yana tercih kullandığını görüyoruz. Kuşkusuz bu seçmenin önemli bir kısmını ilk defa oy kullanan gençler oluşturuyor.

Analizin sonuçları aynı zamanda 2023 seçimlerinde MHP ve YSP için oy kullanan seçmenin de önemli bir kısmının sandığa gitmediğini gösteriyor. İYİ Parti’deki erimenin temel sebebi ise CHP ile AK Parti arasında dağılan oylarla sandığa gitmeyen seçmen

Özetle ulusal seviyede baktığımızda CHP’nin zaferinde temel belirleyicinin AK Partili seçmenin sandığa gitmemesi olmadığını görüyoruz. CHP’nin AK Parti, İYİ Parti ve yeni seçmenden aldığı oyların bu seçim başarısında temel unsur olduğu görülüyor.”