Dünya

Kanada'nın Banff Ulusal Parkı'ndaki boz ayı saldırısında iki kişi öldü

Ayının saldırgan davranışlar sergilemesinin ardından ötenazi yapıldığı açıklandı

02 Ekim 2023 11:30

T24 Dış Haber

Kanadalı park yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Alberta'nın Banff Ulusal Parkı'nda bir boz ayının iki kişiye saldırısı ölümle sonuçlandı. 

Parks Canada, yaptığı açıklamada, Cuma günü geç saatlerde bir GPS cihazından, Banff Ulusal Parkı'ndaki Kızıl Geyik Nehri Vadisi'nde bir ayı saldırısına işaret eden bir uyarı aldığını söyledi.

Bear Safety and More'un kurucusu Kim Titchener, mağdurların Kanadalı bir çift ve onların köpeği olduğunu açıkladı.

Ayıların güvenliği ve ayı değerlendirmeleri konusunda eğitim veren Titchener, daha fazla insanın dışarı çıkmasıyla bu tür karşılaşmaların arttığını ancak ölümcül saldırıların son derece nadir olduğunu söyledi.

Telefonla yaptığı açıklamada, "Aslında daha fazla saldırı görmemizin nedeni de bu, daha fazla insan dışarı çıkıyor ve ne yazık ki bu konuda eğitim alamıyor." dedi ve dünya çapındaki boz ayı saldırılarının yalnızca yüzde 14'ünün ölümle sonuçlandığını da sözlerine ekledi.

Soğuk kış aylarında kış uykusuna yatmadan önce yiyecek aramak için daha aktif hale geldiklerinden sonbaharda ayı görülme oranlarının arttığını söyleyen Titchener, Banff Ulusal Parkı'nda yaklaşık 60 boz ayının bulunduğunu ve Alberta'da tehdit altındaki bir popülasyon olarak kabul edildiğini belirtti.

Her yıl dört milyondan fazla turistin ilgisini çeken Banff Ulusal Parkı, hem boz hem de kara ayılara ev sahipliği yapıyor.

Parks Canada, o zamanki hava koşullarının helikopter kullanımına izin vermemesi nedeniyle kurtarma ekibinin gece boyunca kara yoluyla bölgeye gitmek zorunda kaldığını söyledi.

Ayının saldırgan davranışlar sergilemesinin ardından ötenazi yapıldığı açıklandı.