Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: Tüketiciye çok iyi hayal satılmış

22 Eylül 2023 09:10

Karar yazarı İbrahim Kahveci, dün Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 71,5 olarak açıkladığı, bu yılın en düşük seviyesinde olan Tüketici Güven Endeksi'ne işaret ederek, endeksin seçimlerden önce mayıs ayında 91,1 olduğunu  bu durumun da halkın büyük bir beklenti içinde olduğunu gösterdiğini yazdı. Kahveci, "Tüketiciye çok iyi hayal satılmış... Yani insanlar mevcut durumlarından ziyade gelecek beklentilerine kapılarak güven artışı yaşamışlar. İyi ama hayal satışı sonrası ne yaşanmış? Mesela bu seçim sonrası mayıs-ağustos aylarında tüketici güveni şelale gibi düşerek yüzde 33,9 değer kaybetmiştir." dedi. 

Kahveci, "Toplumun hayal dünyasındaki şoklar" başlıklı köşe yazısına şu sözlerle devam etti:

"Dün Eylül 2023 Tüketici Güven Endeksi açıklandı. Bir önceki aya göre güven endeksi %5,1 yükseliş yaşamış. Anlayacağınız yine hayaller devreye girdi. Sonuçlar yine aynı... 

Mesela hanenin mevcut maddi durumu yüzde 0,1 artarken gelecekteki maddi durum beklentisi tam yüzde 8,1 artış göstermiş. Yine genel ekonomik durum mevcutta yüzde 0,8 gerilerken gelecekteki ekonomik durum beklentisi yüzde 7,8 artış göstermiş. Devamı da yine aynı şekilde... Hep beklentiler iyi ama gerçek durum kötü... Böyle bir tüketici ve toplum nasıl yaşayabilir? derseniz ben de cevap vereyim: Ben de anlamıyorum.

Bir toplum hayallere bu kadar inanır mı? Bir toplum şok üstüne çok yaşadıktan sonra yine aynı hayallerle kandırılabilir mi? Olabiliyormuş... Geçmiş olsun.."

Yazının tamamı  için tıklayın