Politika

Kobani kararına Külliye'den ilk yorum Mehmet Uçum'dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az

17 Mayıs 2024 01:02

T24 Haber Merkezi

Kobani davasında yüzlerce yılı bulan cezalara ilişkin Külliye'den ilk yorum geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Milli yargımızla ne kadar gurur duysak azdır" dedi. İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan da siyasetçilere verilen cezalar için, "Hesabı sorulur demiştik!" yorumunu yaptı.

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu.

10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Demirtaş'ın "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" ve "yardım" suçu sabit görülürken, eş başkanı Yüksekdağ'a bu suça "yardım"dan ceza verildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Mehmet Uçum ise Kobani davasına ilişkin, X hesabından açıklama yaptı. Uçum, şunları söyledi:

"Türkiye’nin yargı erki bağımsız ve tarafsızdır. Hem içeride diğer erkler karşısında hukuk sistemimizin gerektirdiği şekilde hem de küresel emperyalizmin bütün odaklarına karşı ulusal duruşuyla. Milli yargımızla ne kadar gurur duysak azdır."

İktidardan ilk yorum: Hesabı sorulur demiştik

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, siyasetçilere verilen cezalar için, "Hesabı sorulur demiştik!" yorumunu yaptı. Turan'ın sosyal medya paylaşımı şu şekilde:

''Hesabı sorulur demiştik! Bugünkü karar; Hapishaneden atılan romantik tweetlerle, hukuku ve adaletin sulandırılamayacağını,  Kimsenin siyasi emelleri için sokağı tahrik edemeyeceğini; Kendisi veya bağlı olduğu bir örgütün menfaati için kamu düzenini istismar edemeyeceğini; Toplumda infiale, tahribata, can kayıplarına sebep olan bir olayı teşvik etmenin “kim olursa olsun” bedeli olacağını; gösterdi. Birilerini memnun etmese de adalet yerini buldu, beraatta var ceza da var. Hayırlı olsun.''

TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! | Kışanak ve Tuncel'e tahliye, Tan ve Bilgen’e beraat

TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı