Gündem

Kocaeli Valiliği'nden sokakta yaşayan köpeklerle ilgili tartışma yaratan yazı

Temsili görsel

02 Mayıs 2024 08:35

Sokakta yaşamak zorunda bırakılan köpeklerle ilgili, il ve ilçe belediyelerine bir yazı gönderen Kocaeli Valiliği'nin sıraladığı tedbirler, tartışmalara yol açtı. Valiliğin verdiği talimatta, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin "Belediyelerin alacağı tedbirler" başlıklı 7. maddesinin (e) bendinde yer alan tedbirin de uygulanması istendi. Buna göre, "iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olan, alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit eden hayvanların en az acı veren ve en hızlı şekilde ölümünü sağlayan yöntemlerle öldürülmesi" istenmiş oldu. Valilik yazısında, söz konusu maddede yer alan "en az acı veren ve en hızlı şekilde ölümünü sağlayan yöntemlerle öldürülmesi" ifadesinin kaldırıldığı görüldü. Kocaeli Valiliği'nin talimatına, bazı yaşam savunucuları tepki gösterdi. 

Valilikten yapılan açıklamada konuyla ilgili çokça şikayet alındığı ve bahsi geçen sorunla kanunlar çerçevesinde mücadele edileceği belirtildi.

Açıklamada "Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin 'Belediyelerin alacağı tedbirler' başlıklı 7. maddesinin (e) bendinde; 'Geçici bakımevlerinde kaldıkları süre içerisinde; kanunî istisnalar ile bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olan, alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit eden hayvanlar…' ile ilgili alınması gerekli tedbirlere ilişkin hükümler çerçevesinde işlem tesis edilmesinin ehemmiyetine değinilmiştir." denildi.

Yazıda başıboş köpeklerin kısırlaştırılması, bakım alanları kurulması; bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olduğuna, alındığı ortamda bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit edeceğine, geçici bakımevi veteriner hekimince karar verilerek rapor tutulan hayvanların en az acı veren ve en hızlı şekilde ölümünü sağlayan yöntemlerle öldürülmesi ile ilgili çalışma başlatılmasını istedi.