Gündem

Konuşması "Can Atalay" sansürüne uğrayan TBB Başkanı Erinç Sağkan: Bunu bilerek gittim

03 Eylül 2023 01:56

Adli yıl açılışından "Can Atalay" ile ilgili cümlelerinin de yer aldığı konuşması sansürlenerek canlı yayında verilmeyen TBB Başkanı Erinç Sağkan, açıklama yaptı. Barolar Birliği Başkanı Sağkan, “Geçtiğimiz yıl da benzer bir durum yaşanmıştı. Oraya bunu bilerek gittim. Benim yaşadığım uygulama, Türkiye’de hak ve özgürlüklerin garanti alacak bir anayasanın tartışma zeminin dahi olmadığı gösteriyor” dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan'ın Adli Yıl Açılış Töreni’nde, "Meslektaşımız ve milletin iradesiyle seçilmiş Milletvekili Can Atalay’ın olması gereken yer, demir parmaklıklar arkası değil, Anayasa Mahkemesinin emsal kararları gereğince milletin Meclisi’dir” dediği konuşması, Cumhurbaşkanlığı’ndan paylaşılan frekans üzerinden yapılan televizyon yayınlarında yayınlanmadı.

TBB Başkanı Sağkan, söz konusu sansürle ilgili TELE1'e konuştu. Sağkan, "Benim yaşadığım uygulama, Türkiye’de hak ve özgürlüklerin garanti alacak bir anayasanın tartışma zeminin dahi olmadığı gösteriyor” dedi.

TIKLAYIN - Barolar Birliği Başkanı Sağkan'a "Can Atalay" sansürü: "Yeri Meclis'tir" dediği konuşma kesildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Yargıtay Başkanı’nın törende ‘yeni anayasa’ mesajları verdiğini hatırlatan Sağkan, şunları söyledi:

"İfade hürriyetinin bu kadar ağır şekilde kısıtlandığı bir ortam"

“Türkiye’de bir sivil anayasa gündemi var. Belki buradan başlamak gerekebilir. Adli yıl açılışının ev sahibi Yargıtay Başkanlığı’dır ama savunma makamı da oranın misafiri değil ev sahibidir. Savunma makamını temsil eden TBB Başkanı’nın sözlerinin kitleler tarafından duyulmasının istenilmediği, ifade hürriyetinin bu kadar ağır şekilde kısıtlandığı bir ortamda Türkiye’de bir sivil anayasa tartışıp toplumsal uzlaşı sağlayacağız… Benim yaşadığım uygulama Türkiye’de hak ve özgürlüklerin garanti alacak bir anayasanın tartışma zeminin dahi olmadığı gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl da benzer bir durum yaşanmış ve İletişim Başkanlığı tarafından yayın organlarına sinyal verilmeyerek konuşmamın canlı yayınlanmasının önüne geçilmişti. Bunu bilerek oraya gittim. Yasaklar çok daha fazla merak uyandırır. Acaba ne demiş ki diye insanlar daha çok bakar. Bu görülmüyor herhalde. Biz oranın ev sahibiyiz, tabii ki konuşmamızı yapıp bildiklerimizi dile getireceğiz.”

Cumhurbaşkanlığı’ndan paylaşılan frekans bilgileri üzerinden yapılan yayın, programın duyurulduğu saat 14.30’da değil, 15.00’te başladı. Cumhurbaşkanlığı frekansı ile sadece Yargıtay Başkanı Akarca ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmaları yayınlandı. Geçen yıl yapılan Adli Yıl Açılış Töreni’nde de TBB Başkanı Sağkan’ın konuşması, Cumhurbaşkanlığı frekansından paylaşılmamıştı. 

TIKLAYIN: Erinç Sağkan'ın "Can Atalay" konuşması Adli Yıl Açılışı'nda yayınlanmadı, Kılıçdaroğlu tepki gösterdi: Erdoğan, fitne arıyorsa önce aynaya bakmalı