Kültür-Sanat

Krizler içinde yoğrulmuş bir diplomatın kaleminden: Hasan Göğüş'ün yeni kitabı 'Diplomasi Yazıları' raflarda

01 Mayıs 2023 15:44

T24 Haber Merkezi

En kıdemli büyükelçi” olarak 2018’de Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olan Hasan Göğüş'ün T24 ve Yetkin-Report için kaleme aldığı dış politika yazılar bir kitapta toplandı. İdeal Kitap yayınları arasında çıkan 'Diplomasi Yazıları'nda, Hasan Göğüş'ün gündemdeki konulara dair yaptığı kapsamlı analizlerden kendi tanıklıklarını anlattığı birçok farklı başlıkta 55 köşe yazısı bulunuyor.

'Diplomasi Yazıları' kitabının sunuşunu kaleme alan gazeteci Sedat Ergin, "Hasan Göğüş, karşımıza çıkan birçok dış politika gelişmesini problemini o dosyalarla ilgili kendi tanıklığı ve tecrübesi üzerinden tartarak, aynı zamanda tarihsel çerçevesine oturtarak kamuoyuna yararlı bir perspektif getiriyor. Örneğin Türk-Yunan ilişkileri özellikle son dönemde her gün yeni krizlere sahne olurken, bu gelişmeleri Atina'da bizzat Büyükelçilik görevinde bulunmuş, benzer krizler içinde yoğrulmuş, bu sorunların dosyalarına vakıf bir diplomatın merceğinden yaklaşmak, okura da sağlam bir bakış sunabiliyor." ifadelerini kullandı. 

İdeal Kitap'ın, 'Diplomasi Yazıları' için yayımladığı tanıtım metni şöyle:

"Dış politika konuları, çoğunlukla son derece karmaşık faktörlerin bir araya geldiği, karar alma süreçlerinde çatışan pek çok farklı mülahazanın birlikte değerlendirildiği, alınan kararların sonuçlarının kısa, orta ve uzun dönemde farklılık gösterebileceği son derece zor bir alan.

Bu çerçevede düşünüldüğünde Yunanistan, Hindistan, Portekiz ve Avusturya gibi dört ayrı ülkede Türkiye'yi büyükelçi olarak temsil eden, "en kıdemli büyükelçi" olarak 2018'de emekli olan Hasan Göğüş, “Diplomasi Yazıları”nda dış politikadaki gelişme ve sorunları, yarım yüzyıla yakın deneyimi ve kendi tanıklığı üzerinden tartarak, tarihsel bir çerçeveye oturtuyor.

Geniş bir spektrumla ve yalın bir anlatımla kaleme alınan bu eser, okuyucusunu fikir egzersizlerine davet ederek ona yeni pencereler aralıyor.

Diplomasi Yazıları, topluma yansıyan gelişmelerin sağlam bir perspektife oturtulması, tarihsel bağlamı içinde doğru bir açıyla analiz edilmesi açısından da önem arz ediyor."

TIKLAYIN | Hasan Göğüş’ten, ilginç tanıklıklarla diplomasi anıları: İki diyet birden yapıyorum, tek diyetle doymuyorum!

Hasan Göğüş kimdir?

Hasan Göğüş, 1953 yılında Gaziantep'te doğdu. 1976'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu.

Diplomatik kariyerine 28 Nisan 1977'de başladı. Yurtdışında sırasıyla Yeni Delhi Büyükelçiliği'nde ikinci kâtip, BM Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'nde başkâtip, Londra Büyükelçiliği'nde müsteşar, AGİT'te Daimi Temsilci Yardımcısı olarak çalıştı.

Dışişleri Bakanlığı merkezde; Müşterek Güvenlik İşleri, Savunma Anlaşmaları ve Uygulama dairelerinde ikinci kâtiplik, müsteşar özel kalem müdürlüğü, Bağımsız Devletler Topluluğu Genel Müdürlüğü'nde Orta Asya Daire Başkanlığı, AGİT Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma Genel Müdür Yardımcılığı, Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği ve Avrupa ülkeleriyle ikili ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Merkezdeki son görevi sırasında Türkiye-Hollanda ilişkilerine katkılarından dolayı Hollanda Kraliçesi Beatrix tarafından "Oranje- Nassau" nişanı ile ödüllendirildi.

Büyükelçi olarak Türkiye'yi sırasıyla Yeni Delhi, Atina, Viyana ve Lizbon'da temsil etti. 23 Ekim 2018'de Dışişleri Bakanlığı'ndan emekliye ayrılan Hasan Göğüş, Uluslararası Kalkınma Hukuku Örgütü Danışma Kurulu ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliklerini sürdürüyor, T24'te dış politika konusunda yazılar yazıyor.

Hasan Göğüş'ün ayrıca 42 yıllık meslek anılarını derlediği, Doğan Kitap'tan yayımlanmış "Zor Başkentlerde Diplomasi" isimli bir kitabı bulunmaktadır.