Ekonomi

Küresel borsalar, ağustos ayında 3 trilyon dolar değer kaybetti

Aylık bazda Eylül 2022 sonrası en kötü performans gerçekleşti

23 Ağustos 2023 16:45

Borsalar, Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve ABD'de artan borçlanmaya maliyetleri nedeniyle ağustos ayında küresel çapta yaklaşık 3 trilyon dolar değer kaybetti. 

Yılın ilk yarısında güçlü bir performans gösteren küresel borsalar, Ağustos'un ilk 3 haftasında, Eylül 2022 sonrasında en kötü aylık dönemi yaşadı.

Financial Times'daki habere göre ABD'nin S&P 500, Avrupa'nın Stoxx 600 ve Çin'in CSI 300 endekslerinde ağustosta toplam kayıp, üç endeksin toplam değerlerinin yüzde 5'ine karşılık gelen 2,8 trilyon dolara ulaştı.  S&P 500, Stoxx 600 ve CSI 300'ün ağustosun 3 haftasındaki kaybı, İngiltere'nin FTSE 100 endeksinin toplam piyasa değerinden daha büyük oldu.

Küresel hisse senedi pazarı, ABD'de faiz artırımlarının sonuna gelindiği beklentisiyle yılın ilk yarısında hızlı yükselmiş, teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq, yılın ilk 6 ayında son 40 yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirmişti.

Ancak ABD'den gelen veriler, inatçı Euro Bölgesi enflasyonu ve Çin ekonomisine dair endişelerin artmasıyla, ağustos ayında küresel piyasalarda rüzgar terse döndü.