Dünya

İsrail ordusu: Lübnan'daki saldırıda Hamas'ın "iki numarası" Salih Aruri de öldürüldü

İsrail ordu radyosu, Hamas'ın Haniye'den sonraki "iki numaralı" ismi Salih Aruri’nin öldürüldüğünü duyurdu

02 Ocak 2024 19:30

Güncelleme: 03 Ocak 2024 02:12

Lübnan resmi haber ajansı NNA, İsrail’e ait bir insansız hava aracının (İHA) Beyrut’ta bulunan Hamas ofisine saldırı düzenlediğini bildirdi. Saldırıda Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Aruri ile 6 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı duyuruldu.

Anadolu Ajansı'nın İsrail ordu radyosunda yer alan ve adı açıklanmayan "yabancı kaynaklara" dayandırılan haberlere göre, Beyrut'taki saldırıda Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri öldürüldü.

Lübnan resmi haber ajansı NNA da saldırıya ilişkin geçtiği haberde, Aruri ile birlikte 6 kişinin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını duyurdu.

 

AA'nın haberine göre, Saldırıda Hamas ofisi ile bina önünde bulunan park halindeki araçların 2 füzeyle hedef alındığı aktarıldı.

Ajansa göre, saldırının ardından İsrail'e ait askeri jetler, Beyrut ve ülkenin güneyindeki Sur şehri semalarında uçuş gerçekleştirdi.

NNA'nın daha önce geçtiği haberde de İsrail'in, Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un Dahiye'nin Maşrafiye bölgesindeki Hamas ofisine saldırı gerçekleştirdiği kaydedildi.

TIKLAYIN - Hamas'tan Lübnan'daki saldırı sonrası ilk açıklama: İsrail'in korkakça suikastleri Filistin halkının direnişini kıramayacak

TIKLAYIN - İsrail basını: Aruri suikastı sonrası Blinken, Tel Aviv'e yapacağı ziyareti erteledi

Lübnan Başbakanı Mikati'den kınama

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in Hamas liderlerinden Salih el-Aruri’nin öldürüldüğü Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği hava saldırısını kınadı.

Lübnan Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Mikati, "Bu saldırı, ülkenin güneyinde her gün çok sayıda kişinin şehit olmasına ve yaralanmasına sebep olan saldırılarının ardından, İsrail'in Lübnan'ı yeni bir çatışmaya sokmayı amaçladığı bir suçtur" dedi.

Mikati, ilgili ülkelere saldırılarını durdurması için İsrail’e baskı yapmaya çağrıda bulunarak, "İsrail yönetimini, yeni bir statüko ve angajman kuralı dayatmak üzere Gazze'deki başarısızlıklarını Lübnan'ın güney sınırına ihraç etme yoluna gitmesine karşı uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Lübnan’ın 1701 sayılı karar olmak üzere her daim ilgili uluslararası sözleşmelere bağlı olduğuna dikkati çeken Mikati, ancak İsrail’in bu kararları ihlal eden asıl taraf olduğunu vurguladı.

BM, bölgedeki taraflara gerginliği azaltma çağrısı yaptı

BM Genel Sekreteri Guterres, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri'nin öldürülmesinin ardından bölgedeki tüm taraflara azami itidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulundu.

TIKLAYIN - Filistin'deki örgütler: Salih Aruri'nin öldürülmesi karşılıksız kalmayacak

Salih Aruri kimdir?

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri, 19 Ağustos 1966’da Ramallah’ta doğdu.

AA'nın geçtiği bilgiye göre, İzzeddin el-Kassam Tugaylarının kurucularından olan Aruri, 15 yıl İsrail hapishanelerinde kaldıktan sonra sınır dışı edildi ve Lübnan'da yaşamaya başladı.

Aruri, Hamas'ın İsrail ile 11 Ekim 2011'de yaptığı, bir İsrail askeri karşılığında 1027 Filistinli esirin serbest bırakılması anlaşmasının müzakerecileri arasında yer alıyordu.