Gündem

Mahçupyan: Türkiye'nin İran olması o kadar da şaşırtıcı bir ihtimal değil

"Ne var ki dolar hemen ertesi günlerde serbest piyasada 62 bine çıkmıştı"

17 Nisan 2018 13:01

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun fahri danışmanı da olan Karar yazarı Etyen Mahçupyan, Türkiye'nin ekonomi alanında İran olmasının o kadar da şaşırtıcı bir ihtimal olmadığını iddia etti.

Mahçupyan'ın "Türkiye İran olur mu?" başlığıyla (17 Nisan 2018) yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Başlıktaki soru iki ülkenin sosyolojik, kültürel ve ideolojik zeminini dikkate almayan bir ‘paranoya’ olarak, laik kesimde uzunca süre dolanmıştı. Oysa bu tür benzetmelerin gerçekçiliği ancak iki ülkeyi buluşturan ortak bir bağlamla mümkündü. Nitekim küreselleşme bugün ekonomiyi tüm ülkelerin aynı çerçeve içinde değerlendirilmesine müsait bir dinamik haline getirdi. Artık herkes aynı genel kurallara tabi ve başarının anahtarı ülkeden ülkeye değişmiyor.

Dolayısıyla ekonomi alanında Türkiye’nin İran olması o kadar da şaşırtıcı bir ihtimal değil. Geçen haftaların ABD ile Rusya arasındaki ticaret gerilimine Esad’ın kimyasal silah kullanımının eklenmesi, haliyle ekonomiye de yansıdı. Sarsılan dengeler karşısında İran banka işlemlerini on bin avro ile sınırlarken doları da 42 bin riyal olarak sabitledi. Ne var ki dolar hemen ertesi günlerde serbest piyasada 62 bine çıkmıştı…

Üstelik bu gelişme Çin’in otomotivde yabancılara uygulanan kısıtlamaların kaldırılacağı ve gümrük vergilerinin indirileceği açıklamasından sonra yaşandı. Küresel piyasalar hızlı yükselişler yaşarken, İran içe kapanma adımları atmak zorunda kaldı. Aynı günlerde Rusya da rublenin değer kaybının önüne geçemedi.