Gündem

Mehmet Cengiz'in açtığı davada AYM'den karar: Aykut Erdoğdu’ya tazminat ödenecek

"Eğer mahkemeler bu karardan sonra yolsuzluk iddialarının doğruluğunu araştırmaya başlarsalar birçok yolsuzluk delilleriyle açığa çıkar"

27 Eylül 2023 23:19

Anayasa Mahkemesi (AYM) Cengiz Holding’in patronu Mehmet Cengiz’in şikayetiyle eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu’na hapis cezası veren mahkemeyi hatalı bularak, Erdoğdu’ya tazminat ödenmesini de hükmetti.

Aykut Erdoğdu, Cengiz Holding’le ilgili Sayıştay raporlarında yer alan "yolsuzluk" iddialarıyla ilgili 2014’te Birgün’e yazdığı yazıdan sonra Cengiz'in şikayeti yargılanmıştı. 

İstanbul 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada, Erdoğdu hakkında "yayın yoluyla alenen hakaret suçundan" 3 bin 45 TL adli para cezası ve iftira suçundan da bir yıl hapis cezası verilmişti.

Erdoğdu'nun kararı taşıdığı Anayasa Mahkemesi (AYM), yerel mahkemenin söz konusu iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verdiğini belirterek, hak ihlali kararı verdi.

AYM, Erdoğdu’ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararı X hesabından paylaşan Erdoğdu, şunları yazdı:

"Milletvekili olduğum dönemde; Mehmet Cengiz ile ilgili Sayıştay raporlarında geçen yolsuzluk iddialarını açıkladığım için Cengiz’in şikayetiyle bir yıl hapis cezası aldım. Eşim ve avukatım @avtubatorunn
bu cezayı hak ihlali gerekçesi ile Anayasa Mahkemesine taşıdı. AYM devrim niteliğinde bir karar vererek 'hak ihlali' kararı verdi ve bana 'tazminat' ödenmesine hükmetti.

Bu karara göre; ilk derece mahkemesi benim iddialarımın doğruluğunu araştırmak zorundayken, bu araştırmayı yapmayarak bana hapis cezası vermesi 'hak ihlali' sayıldı.

Kararın gerekçesinde yolsuzluk iddialarının doğruluğu araştırılmadan hüküm kurulduğu yazılmış.
Anayasa Mahkemesinin kararları bağlayıcı/referans kararlar olduğu için bundan sonra mahkemeler, yolsuzluk iddialarının doğru olup olmadığını araştırmak zorunda kalabilir.

Eğer mahkemeler bu karardan sonra yolsuzluk iddialarının doğruluğunu araştırmaya başlarsalar birçok yolsuzluk delilleriyle açığa çıkar. Bu karardan sonra (karara uyulursa) ülkemizde yolsuzluk yapmak biraz daha zorlaşacak."