Gündem

MİT TIR'ları davasında Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’e 5 yıl hapis cezası

Gül'ün cezası kesinleşirse yeniden cezaevine girebilir

28 Şubat 2024 12:42

Eski Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün yargılandığı MİT TIR'ları davasında karar çıktı. Gül, yaptığı haber nedeniyle “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla yeniden yargılandığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Erdem Gül ve avukatları katıldı. CHP eski Milletvekili Enis Berberoğlu da duruşmayı takip etti.

Savcının cezalandırılmasını talep ettiği mütalaaya karşı son savunması sorulan Erdem Gül, "Suçlamaları kabul etmiyorum çünkü gazetecilik suç değildir" dedi.

Gül'ün avukatı Fikret İlkiz, MİT TIR'larına ilişkin haberlerin sadece Erdem Gül ve Can Dündar tarafından değil, birçok kişi tarafından haber yapıldığını söyleyerek "örgüte yardım" suçunun Anayasa'ya aykırı olduğunu, bu maddeden mahkumiyet kararı verilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Avukat Akın Atalay da TCK 220/7. maddesinin Anayasa'ya aykırılık iddiasının mahkeme tarafından ciddiye alınmasını ve öncelikle bu konuda ara karar oluşturulmasını talep etti.

Duruşma savcısı bu talebin reddini istedi. Mahkeme heyeti, kısa bir değerlendirme sonrasında Anayasa'ya aykırılık talebini reddetti.

Söz verilen avukat Tora Pekin, "Mütalaada sayın savcı 'Bu dosya basın özgürlüğü davası' değil diyor. Oysa bu dosyayla ilgili ifade ve basın özgürlüğü kapsamında verilmiş üç ayrı Anayasa Mahkemesi kararı var. Zaman gazeteciyi haklı çıkardı. Bu dosya basın özgürlüğü davası değilse nedir? Kuşkusuz basın özgürlüğü davasıdır" diyerek beraat talebinde bulundu.

"Gazetecilik ve adalet kazansın"

Son sözü sorulan Gül, "Beraat etmek istiyorum. Gazetecilik ve adalet kazansın" dedi.

Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, sanık Erdem Gül hakkında "Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçunun sabit olduğunu değerlendirdi. Heyet oy birliğiyle aldığı kararında, "sanığın suç tarihinde ulusal bir gazetenin Ankara temsilcisi olması nedeniyle suça konu haberlerle örgüt lehine toplumda oluşturduğu algının boyutu, özellikle sanığın suça konu haberinden sonra örgüt tarafından bu haberlerin eş güdümlü olarak kullanılmaya başlanılarak uluslararası alanda 'Teröre destek veren ülke' konumuna düşürmek kastının yoğun olarak bulunması ve böylelikle örgüte sağlanan fayda, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşılarak" önce 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Sanığa verilen cezanın geleceği üzerindeki etkileri dikkate alan heyet, indirim uygulayarak 5 yıl hapis verdi.

Erdem Gül bu suçtan 3 ay hapis yatmış, 26 Şubat 2016'da Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı vermesinin ardından tahliye edilmişti. Gül'ün cezası kesinleşirse yeniden cezaevine girebilir.

MİT TIR'ları davası

29 Mayıs 2015’te “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle yayınlanan MİT TIR’ları haberi hakkında “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı.

Erdoğan şikâyetçi oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MİT TIR'ları haberinin ardından TRT'de katıldığı canlı yayında isim vermeden Can Dündar'ı hedef aldı. Erdoğan, "Öyle zannediyorum bu özel haberi yapan kişi bunun bedelini çok ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu" dedi. Erdoğan ayrıca, Cumhuriyet ve Dündar'dan kişisel olarak da şikayetçi olmuş, şikâyet dilekçesinde “Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez” demişti.

Erdoğan’ın dilekçesinde Dündar’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312, 327, 328, 330, 220, 285 ve 289. maddeleri uyarınca bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istenmişti.

Can Dündar ve Erdem Gül 26 Kasım 2015'te tutuklandı

Can Dündar ve Erdem Gül, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasım 2015'te tutuklandı. Sulh Ceza Hâkimliği, tutuklama gerekçesi olarak “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askerî casusluk amacıyla temin etme” ve “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama” suçlarını gösterdi.

Dündar ve Gül’ün avukatları, 6 Aralık 2015’te anayasanın 19. ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. ve 10. maddelerinde yazılı “kişi güvenliği ve özgürlüğü” ile “ifade özgürlüğü”, anayasanın ise 26. ve 28. maddelerinde düzenlenen “düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü” ile “basın özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan imzalı ve 27 Ocak 2016 tarihli iddianamede her iki gazeteci için birer kez ağırlaştırılmış, birer kez de müebbet, 30 yıla kadar da hapis talep edildi.
92 gün tutuklu kaldılar

AYM Raportörü’nün hazırladığı raporunda, iki gazetecinin yaptıkları haber nedeniyle tutuklanmasını “hak ihlali” olarak nitelendirmesi üstüne Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, 17 Şubat’ta yaptığı toplantıda başvuru dosyasını Genel Kurul’a sevk etti.

Cumhurbaşkanı: AYM kararına uymuyorum

26 Şubat'ta AYM'nin iki gazetecinin tutukluluğunun hak ihlali olduğuna ilişkin kararının ardından Dündar ve Gül serbest bırakıldı. Kararın ardından Erdoğan "Saygı duymuyorum, karara uymuyorum" açıklaması yaptı.

TIKLAYIN - Erdoğan “AYM kararına saygı duymuyorum” dedi, TBMM Genel Kurulu karıştı

Dava 2016'da başladı

25 Mart 2016'da başlayan davada mahkeme, savcının talebi üzerine duruşmaların kapalı görülmesine karar verdi.

Savcı 22 Nisan'daki duruşmada mütalaasını açıklamak için süre istemiş, 3 Mayıs'ta açıklanan mütalaada, Dündar için 25 yıl, Gül için 10 yıla kadar hapis istemişti. Savcı, “FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım ve bu şekilde suça iştirak”, “casusluk ve casusluk amacıyla belge bilgi temin edip açıklama” iddiasının Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülen MİT TIR’larına ilişkin davadan bağımsız düşünerek hüküm vermenin mümkün olmadığını savunarak Yargıtay’daki davanın sonucunu beklemek üzere, “darbeye teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçunun dosyadan ayrılmasını istedi.

Yerel mahkeme kararı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti TCK 329/1'den (devletin güvenliğine ilişkin belgeleri açıklamak) gerekçesiyle Dündar'a 7, Gül'e 6 Yıl hapis cezası verdi. Cezalarda indirime gidilerek Dündar 5 yıl 10 ay, Gül de 5 yıl hapse çarptırıldı.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı casuslukla suçlamıştı; Dündar ve Gül'ün yargılandığı davanın savcısı "Casusluk yok" dedi

Yargıtay bozdu

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağı Ceza Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği cezayı bozdu.

Erdem Gül için "İspat edilemeyen suçtan beraatine karar verilmesi gerekir" diyen Yargıtay, Can Dündar için cezasının artırılması gerektiğine karar verdi.

TIKLAYIN - Yargıtay, MİT TIR'ları davasında Can Dündar'ı 'casusluk'la suçladı, Erdem Gül'e ise beraat istedi

Yeniden yargılama

Yargıtay'ın kararının ardından 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılamaya geçildi. Dosyaya, Enis Berberoğlu da dahil edildi. Can Dündar'ın dosyası ise ayrıldı. 15 Mayıs 2019'da kararını açıklayan mahkeme heyeti, Erdem Gül hakkındaki, ''silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan açılan davanın düşürülmesine, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında da hüküm verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Erdem Gül üzerindeki suçlamanın düşürülmesine, Enis Berberoğlu hakkında da hüküm kurmamasıyla sonuçlanan davanın kararını bozdu; Berberoğlu ve Gül’e, “FETÖ’ye yardım” iddiasıyla ceza verilmesi gerektiğini savundu.

TIKLAYIN - İsmail Saymaz: Berberoğlu ve Gül hakkında hapis cezası vermeye gerek görülmeyen ikinci MİT TIR'ları davası, Allah’ın işine bakın ki seçime 45 gün kala uykudan uyandırıldı!