Ekonomi

Morgan Stanley'den Fatih Karahan değerlendirmesi

03 Şubat 2024 14:21

ABD'li yatırım bankalarından Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine, Başkan Yardımcısı Fatih Karahan'ın atanması değerlendirdi.

Hafize Gaye Erkan'ın TCMB başkanlığı görevinden yalnızca dokuz ay sonra kişisel nedenlerini gerekçe göstererek istifa etmesini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan yeni TCMB Başkanı olarak Fatih Karahan'ı atamasını değerlendiren Morgan Stanley, "TCMB'nin Başkan Karahan yönetiminde enflasyonla mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Morgan Stanley, Fatih Karahan'ın Cevdet Akçay ve Hatice Karahan ile birlikte Temmuz ayında TCMB'ye başkan yardımcısı ve PPK üyesi olarak atandığını ve atanmalarının ardından Ağustos ayında hızlanan TCMB'nin son sıkılaştırma adımlarında kilit rol oynadığını savundu.

TCMB'de yaşanan bu görev değişimine ilişkin, "Bizim görüşümüz: 2019 ve 2021'deki geçmiş başkan değişikliklerinin aksine, bu durum politika yönünde bir değişikliğe ya da daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor" denildi. 
 
TCMB'nin dezenflasyona öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz" şeklinde değerlendiren Morgan Stanley "TCMB'nin önümüzdeki Perşembe günü (8 Şubat) düzenleyeceği Enflasyon Raporu basın toplantısında politika mesajlarını dinleme şansımız olacak" dedi.