Seçim 2024

Murat Kurum: Benden önce çıktı, o da imar affı değil imar barışı

19 Mart 2024 00:43

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, imar affı için, "Benden önce çıktı, o da imar affı değil imar barışı" dedi. Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun engellendiği yönündeki iddiasına ilişkin ise, "İstanbul'un 7 milyar dolar kaynağı var.' diyorum. Madem biz engelledik, yaptırmadık, önüne taş koyduk; bu 7 milyar dolar kaynak nerede? Biz onlar gibi kuleler dizmiyoruz balya balya, kusura bakmasınlar." yanıtı verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalında soruları yanıtladı. Kurum, Özdemir’in “21 yıldırı iktidardasınız. Neden hazırlamadınız İstanbul’u depreme” sorusuna verdiği yanıt dikkat çekti.

Özdemir ve Kurum’un arasında geçen diyalog:

Özdemir: İstanbul depreme hazır değil mi?

Kurum: Değil. Çok net bir şekilde hiç hazır değil?

Özdemir: Siz 21 yıldır Türkiye’yi yöneten AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayısınız. 2005 yılında TOKİ’de uzman olarak çalışmaya başlıyorsunuz. 2006-2008 yıllarından TOK İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube müdürü olmuşsunuz. İşin içindesiniz, İstanbul’dasınız. 2008-2018 yıllardı arasında TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut’un Genel Müdürlüğü’nü yaptınız. Zaten 2018’den sonra 5 yıl bakanlık sürdü. Neden hazırlamadınız İstanbul’u depreme?

Kurum: Şöyle. Biz. 2013 yılında Cumhurbaşkanımız, 6306 sayılı yasayı Gazi Meclisimiz’de kabul edildi, yürürlüğe girdi. O günden bugüne de 81 ilde kentsel dönüşümle ilgili mücadele ettik.

Murat Kurum, Cüneyt Özdemir’in imar affıyla ilgili sorusuna ise ‘imar barışı’ yanıtını verdi. İmar affı diyalogu ise şöyle gelişti:

Özdemir: İmar affı zamanında yaptıklarınızdan pişman mısınız?

Kurum: Biz imar affıyla ilgili bir işlem yapmadık.

Özdemir: Sizin bakanlığınız zamanında çıkmadı mı?

Kurum: Yani benden önce çıktı, o da imar affı değil imar barışı.

"Önüne taş koyduk; bu 7 milyar dolar kaynak nerede?"

Özdemir'in Youtube yayınına konuk olan Kurum, İstanbul'un kaynaklarının bu kente yeter düzeyde olduğunu belirterek, "Eğer bunu kullanırsan, İstanbul'a harcarsan yapamayacağın hiçbir şey yok. Bizim bütün vaatlerimizin, ulaşım, sosyal yardım, kentsel dönüşüm, otopark, hepsi 58 milyar dolar. İBB'nin bütçesi yıllık 7 milyar dolar. 5 yılda 35 milyar dolar eder. Bu paranın yüzde 70'ini yatırıma ayırırsanız, reklama, algıya değil, yatırıma ayırırsanız, yaklaşık yarısı zaten kendi bütçesinden çıkıyor. Diğer taraftan kalan işle alakalı biz diyoruz ki bütçeyi iki katına çıkaracağız." diye konuştu.

İmamoğlu'nun engellendiği yönündeki iddiasına ilişkin Kurum, şöyle konuştu:

"İstanbul'un önündeki engel Ekrem İmamoğlu'dur. Bırakın engellemeyi, İstanbul'un önündeki engel kendisidir. Engellenmişse madem 'İstanbul'un 7 milyar dolar kaynağı var.' diyorum. Madem biz engelledik, yaptırmadık, önüne taş koyduk; bu 7 milyar dolar kaynak nerede? Biz onlar gibi kuleler dizmiyoruz balya balya, kusura bakmasınlar. Ben, '7 milyar dolarla 5 senede bunları yapabilirim.' diyorum. Bu kaynak nerede? Borcu çıkmış 2,3 milyar dolardan 4 küsur milyar dolara. 'Engelleniyorum.' dediği yerde devlet bütçesini katbekat arttırmış. 6-7 kat arttırmışız 2018'den bugüne tıkır tıkır günü gününe ödemişiz parasını. Ya hep aynı siyaset, aynı ifadeler. Rakibimiz mazeret siyaseti yaparak, vurdumduymazlığının, tembelliğinin, ihmalkarlığının üstünü örtmeye çalışıyor."

"İstanbul Belediyesini rant olarak görmeyeceğiz"

Beltur, İSPARK, İSKİ gibi İBB iştiraki şirketlerin zarar ettiğini söyleyen Kurum, "Öncelikle biz İstanbul Belediyesini rant olarak görmeyeceğiz. Kaynaklarını kendi içinde, iştirakleriyle bütçesini arttırarak, yurt dışı fonlarıyla, ilgili bakanlıklarımızla uyum içerisinde, onlarla yarışarak, onlara laf yetiştirerek değil, uyum içerisinde çalışacağız ve İstanbul'a hizmet edeceğiz. İstanbul Belediye Başkanı'ndan beklenen bu." dedi. İstanbul'u çeşmeden su içilebilecek hale getireceklerini söyleyen Kurum, mevcut kapasiteyi yüzde 21 arttıracaklarını, içme suyu barajları ve arıtma tesisleri yapacaklarını anlattı. Kurum, İstanbul'da taksiyi tek merkezden yöneterek, bu sorunu da çözeceklerini söyledi.

"Ulaşım sorununun çözümü"

Murat Kurum, trafik sorununun çözümüne ilişkin de şunları söyledi:

"Şu anki 340 kilometre metro hattını 5 yılda 650 kilometreye çıkaracağız. İki yakaya iki tünel yapacağız ki bu tünellerle birlikte o 122 kilometrelik tüneli birbirine bağlayıp alternatif yol güzergahları koyacağız. Lojistik köyler yapıp, şehrin içindeki ağır vasıta, kamyon trafiğini, yine otobüs trafiğini şehrin kuzeyine alacağız. İki otogarımızı şehrin kuzeyine taşıyarak, metro hatlarıyla birlikte şehrin içine bağlayacağız. Bisiklet yolları yapacağız. 250 bin araçlık otopark yapacağız. İSPARK zarar ediyor. İSPARK'a yüzde 25 indirim yapacağız. Evinin önüne park eden vatandaşımızdan ücret almayacağız, İSPARK da zarar etmeyecek. Bir kere liyakatli ekiple çalışacağız. İBB kimsenin arka bahçesi olmayacak. Liyakatli ekip kimse, orada o işi yapacak en iyi arkadaşımız kimse, o arkadaş gelecek, görevini yapacak."

Kanal İstanbul ve deprem soruları 

Özdemir'in "İstanbul depreme hazır değil mi?" sorusuna "Değil. Çok net bir şekilde hiç hazır değil" karşılığı veren Kurum "21 yıldır Türkiye’yi yöneten AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayısınız. 5 yıl bakanlık yaptınız Neden hazırlamadınız İstanbul’u depreme?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Biz 2013 yılında Cumhurbaşkanımız, 6306 sayılı yasa Gazi Meclisimiz’de kabul edildi, yürürlüğe girdi. O günden bugüne de 81 ilde kentsel dönüşümle ilgili mücadele ettik..."

Kanal İstanbul sorusuna ilişkin olarak, "Her gün soruyor. Çünkü soracakları hiç birşey yok. Vaatlerini de anlatamıyor. Önceliğimiz olmayan iş bizim gündemimizde değil" diyen Kurum "Yarın İBB Başkanı seçildiniz, Sayın Erdoğan da 'Kanal İstanbul'u yapalım' dedi, Siz de 'Bizim başka önceliklerimiz var' dermisiniz, diyebilir misiniz?' sorusuna ise şu cevabı verdi: Derim tabii, niye demeyim?