Dünya

NATO yetkilisinden Türkiye'ye S-400 uyarısı

"S-400 almak, Kalaşnikof almaya benzeme"

08 Mart 2018 19:46

NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almasına dair anlaşmanın NATO için risk oluşturduğunu savundu. Rusya’nın sistemi kullanabilmeleri için Türk askerlerine sahada eğitim vereceğini ve bu sayede de Türkiye’deki NATO varlıkları hakkında önemli istihbaratlar elde edebileceği uyarısında bulundu. 

Sputnik Türkiye’nin haberine göre Breaking Defense'e demeç veren Pavel, S-400'lerin NATO sistemlerine uygun olmadığını ve bu nedenle İttifak'ın hava savunma sistemine entegre edilemeyeceğini ve ayrı bir birim olarak kullanılacağını belirtti. Pavel'e göre asıl risk unsuru, S-400'ler için veritabanının bir NATO müttefikinin topraklarında toplanacak ve Türkiye'deki NATO'ya ait tüm tesislerin görüntülenerek Rus sistemlerine kaydedilecek olması.

"Rusya, Türkiye'deki NATO varlıkları hakkında çok önemli istihbaratlar elde edecek"

"Muharebeye hazır bir S-400 almak, herhangi eğitimsiz bir asker tarafından kullanılabilecek bir Kalaşnikof tüfeği almaya benzemez. Zira Rus uzmanlar, kompleks radar ve ateş kontrol sistemlerini kullanmayı öğretmek için Türk askerine sahada eğitim verecek" diyen Pavel, bu sayede Rusya'nın Türkiye'deki NATO varlıkları hakkında çok önemli istihbarat elde edeceğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Rose Gottemoeller de geçen hafta Atina ziyareti sırasında, S-400 füze savunma sistemlerinin NATO sistemlerine entegre edilemediğini belirterek "Bir NATO ülkesi, bu sistemleri almadan önce bu konu incelenmeli" demişti.

İlgili Haberler