Dünya

"Navalni öldürülmeseydi Almanya'da hapiste bulunan Rus tetikçi ile takas edilecekti" iddiası

Navalni'nin ekibinden Pevchikh, "Navalni önümüzdeki birkaç gün içinde dışarıda olabilirdi çünkü takası konusunda bir karar aldık" dedi

26 Şubat 2024 15:25

T24 Dış Haberler

Cezaevindeyken öldüğü bildirilen Rus muhalif Aleksey Navalni'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Maria Pevchikh; Navalni ve ismi açıklanmayan iki ABD vatandaşının, Almanya'da hapiste bulunan Rus FSB güvenlik servisi tetikçisi Vadim Krasikov ile takas edilmesine ilişkin görüşmelerin, Navalni'nin ölümü sırasında son aşamada olduğunu söyledi.

47 yaşındaki Rus muhalif Navalni, 16 Şubat'ta Kuzey Kutbu'ndaki ceza kolonisinde hayatını kaybetti. Navalni'nin ölüm belgesinde "doğal ölüm" yazıyor ancak ailesi, yakınları ve destekçileri Navalni'nin öldürüldüğüne inanıyor. 

"Navalni önümüzdeki birkaç gün içinde dışarıda olabilirdi"

Navalni'nin ekibinden Pevchikh, "Navalni önümüzdeki birkaç gün içinde dışarıda olabilirdi çünkü takası konusunda bir karar aldık. Şubat ayı başında Putin'e, Berlin'de işlediği bir cinayetten dolayı hapis yatan FSB görevlisi Vadim Krasikov'un iki Amerikan vatandaşı ve Alexei Navalni ile takas edilmesi teklif edildi" dedi. 

Pevchikh, 15 Şubat akşamı takas için görüşmelerin son aşamasına gelindiğini teyit ettiğini söyledi. Pevchikh, Navalni'nin bir gün sonra öldürüldüğünü çünkü "Putin'in onun özgür kalması düşüncesine tahammül edemediğini" iddia etti.

Krasikov, 2019 yılında Berlin'in Tiergarten parkında sürgündeki bir Çeçen-Gürcü muhalifi öldürmekten suçlu bulunduktan sonra Almanya'da ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu ay ABD'li gazeteci Tucker Carlson'a verdiği bir röportajda Krasikov'u geri almak istediğinin sinyallerini vermişti.