Dünya

Netanyahu, Biden'ın ısrarlarına rağmen Refah'a girme konusunda "kararlı"

İsrail lideri, uluslararası tepkilere rağmen Refah'a kara saldırısından geri adım atmıyor

20 Mart 2024 08:15

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın ısrarla karşı yönde görüş bildirmesine rağmen Gazze'nin güneyinde birçok yerinden olmuş Filistinlinin sığındığı Refah kentine bir kara saldırısı düzenlemeye "kararlı" olduklarını söyledi.

Netanyahu, salı günü milletvekillerine yaptığı açıklamada Biden'a Refah konusunda geri adım atmaya niyetleri olmadığını bildirdiğini söyledi. 

İsrail lideri, "ABD Başkanı Biden'a 'Refah'taki müfrezelerin ortadan kaldırılması konusunda kararlı olduğumuzu söyledim; bunu yapmanın tek yolu da kara harekatı" diye konuştu. 

Pazartesi günü Biden ve Netanyahu arasında yapılan telefon görüşmesinden sonra açıklamada bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin İsrail'in Refah'ı basmasının "bir hata" olacağına inandığını söyledi ve Tel Aviv'in askeri hedeflerine başka şekillerde de ulaşabileceğini ifade etti. 

Netanyahu, Biden'a olan saygısı nedeniyle ABD'nin Refah'taki sivil can kayıplarını en aza indirmek için yapacağı önerileri bekleyeceklerini söyledi. Ancak Başbakan, Hamas'ı yok etme hedefleri için kara harekatından başka bir alternatif bulunmadığını ifade etti. 

Netanyahu, "ABD ile Refah'a girme ihtiyacı konusunda tartışıyoruz, Hamas'ı ortadan kaldırma gerekliliği konusunda değil" diye konuştu.

İsrailli yetkililer, Gazze Şeridi'nin Mısır sınırında bulunan Refah'ın Gazze'deki son Hamas kalesi olduğuna inanıyor. 7 Ekim'den bu yana saldırılardan kaçan 1.5 milyon kadar Filistinlinin Refah'a sığındığı düşünülüyor.