Dünya

Netanyahu'nun İsrail'deki güvenilirliği 7 Ekim'den bu yana düşüş gösteriyor; İsrailliler, Ordu Sözcüsü Hagari'ye daha çok güveniyor

Kendini solcu olarak tanımlayanlar arasında katılımcıların yüzde 80'i IDF komutanlarına başbakandan daha fazla güvendiklerini söylerken, sadece yüzde 4'ü başbakana daha fazla güvendiklerini belirtti

15 Kasım 2023 11:24

T24 Dış Haberler

İsrail'deki Bar Ilan Üniversitesi tarafından yapılan bir ankette, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun güvenilirliğinin 7 Ekim'den bu yana önemli bir darbe aldığı sonucuna ulaşıldı. Yahudi İsraillilerin yüzde 4'ünden daha azı, Hamas'a karşı savaşla ilgili en güvenilir bilgi kaynağı olarak Başbakan Netanyahu'ya güvendiklerini bildirdi. 

The Haaretz'in haberine göre; BIU Enformasyon Bilimi Bölümü öğretim görevlisi Dr. Gal Yavetz tarafından savaşın ilk ayının sonunda 505 Yahudi İsrailli ile yapılan anket, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya duyulan güvenin düşük olduğunu ortaya koydu. 

Sağ görüşlü seçmenlerin sadece yüzde 6,63'ü başbakanın açıklamalarına diğer kaynaklara kıyasla daha fazla güven duyduğunu ifade etti.

Bu durum, ankete katılanların yüzde 73,7'si, yani Yahudi İsraillilerin neredeyse dörtte üçü tarafından "en güvenilir" bilgi kaynağı olarak seçilen IDF Sözcüsü Tuğgeneral Daniel Hagari ile tam bir tezat oluşturuyor. 

Ankete göre ayrıca, kendilerini sağcı olarak tanımlayan İsraillilerin yüzde 41'i savaşın yürütülmesi konusunda en iyi kararları verecek IDF yetkililerine güvendiklerini belirtti. Bu oran Netanyahu'ya daha fazla güvendiklerini söyleyen yüzde 10'luk sağcı kesimden çok daha yüksek. 

Solcuların yüzde 80'i IDF'ye güveniyor

IDF komutanları ile ülke lideri arasındaki destek farkı, farklı siyasi görüşlere sahip olanlar arasında çok daha dramatik.

Kendini solcu olarak tanımlayanlar arasında katılımcıların yüzde 80'i IDF komutanlarına başbakandan daha fazla güvendiklerini söylerken, sadece yüzde 4'ü başbakana daha fazla güvendiklerini belirtti.

Merkezciler ise Netanyahu'ya kıyasla ordu komutanlarına daha fazla güvendiklerini yüzde 74'e karşı yüzde 3 oranıyla ifade etti. 

Haber tüketimi arttı

Yahudi İsrailliler Hamas'ın saldırısından bu yana daha fazla medya tüketiyor. Ankete katılanların yüzde 60'ı her gün savaşla ilgili üç saatten fazla haber izliyor ya da okuyor. Yüzde 38,6'sı ise günde dört saatten fazla haber okuyor ya da izliyor. 

Buna rağmen, katılımcılar İsrail haber kuruluşlarından memnuniyetsizliklerini dile getirirken, neredeyse yarısı yeni içerik ve bilgi kanallarına yöneldiklerini, yüzde 73'ü ise savaşın başlangıcından bu yana sosyal medya platformu Telegram'a yöneldiğini belirtti.

IDF'ye medyadan daha çok güveniyorlar

Genel olarak, çatışmanın gidişatı hakkında doğru bilgi kaynağı olarak basına duyulan güven IDF Sözcüsü Hagari'nin oldukça gerisinde kaldı. Katılımcıların sadece yüzde 10,7'si IDF'yi en güvenilir kurum olarak değerlendirirken, bu oran yüzde 6,1 ile IDF İç Cephe Komutanlığı'nın biraz önünde yer aldı.

Yavetz'in sonuçları, İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün geçen ayın sonlarında yayımladığı, büyük bir istihbarat başarısızlığı olarak görülen ve silahlı kuvvetlerin 7 Ekim'deki gecikmeli müdahalesine rağmen IDF'ye olan güvenin yüksek olduğunu ve Yahudi katılımcıların yüzde 87'sinin orduya güvendiğini belirten anket sonuçlarıyla uyumlu görünüyor.