Yaşam

Orta Çağ'da seks nasıldı?

16 Kasım 2022 14:50

İspanyol El Pais gazetesi, dönem filmlerinden yola çıkarak "Orta Çağ'da seks nasıldı?" sorusunda yanıt aradı. 

Tarihçilere göre birçok dizi ve filmde Orta Çağ'da seks abartılı olarak anlatılsa da, yine de 1100 ile 1500 yılları arasında Avrupa'da yapılan seks, bugünkünden farklıydı. 

Britanyalı tarihçi Katherine Harvey’nin 'The Fires of Lust: Sex in the Middle Ages'  kitabına göre o günden bu yana en büyük değişimlerden biri "aktif" rolün hep erkek, "pasif" rolün ise kadın olarak görünmesinde yaşandı: "Buna göre penetre etme işlemini her zaman erkekler yapıyordu". 

Kitaba göre, "Kadınlar arası ilişkide sadece penetrasyon olursa bu seks sayılıyordu. Başka seks türleri bilinmiyordu".

Harvey, Orta Çağ'da "Erkeklerin henüz klitorisi keşfetmediğini ve insanların çok az mastürbasyon yaptığını" belirtirken, incelediği kayıtlarda oral sekse dair neredeyse hiçbir şeye rastlamadığını da ifade etti. Britanyalı tarihçi, "Bu o dönemlerde belden aşağının kirlilik ve günahla bağdaşlaştırılmasıyla ilgili olabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

Bu çağlarda "bacak arası ilişkinin de yaygın olduğunu" belirten Harvey, "homoseksüel ilişkilerde ise buna kötü bakıldığını" ifade etti.

Harvey, Orta Çağ'da bazı yerlerde cinsel şiddete karşı bazı düzenlemeler de bulunduğunu ancak bunların yaygın olarak uygulanmadığını aktardı.