Dünya

Örümcek ikizler: Yapışık kardeşler üç bacağı, dört kolu ve bir penisi paylaşıyor

15 Mayıs 2024 10:32

T24 Dış Haberler

Endonezya'da dünyaya gelen yapışık ikizler, 2 milyonda bir görülen bir olayla, örümcek gibi birbirine kaynaşarak doğdu. 

İkiz erkek çocuklar, 2018 yılında üç bacak, dört kol ve bir penisle dünyaya geldi. Kardeşler ayrıca tek mesaneyi, rektumu ve bağırsağı paylaşıyor.

Tüm zorluklara rağmen gebelik ve doğumdan sağ kurtulan bebekler, hayatlarının ilk 3 yılı boyunca dik oturamadı ve düz yatmak zorunda kaldı. 

Cerrahlardan oluşan bir ekip, bebeklerin üçüncü bacaklarını kesmek, kalçalarını ve leğen kemiklerini stabilize etmek ve dik oturabilmelerini sağlamak için bir dizi ameliyat gerçekleştirdi.

Yapışık ikizler, döllenmiş tek bir yumurtanın bölünüp iki bireye dönüşmesiyle ortaya çıkar. Çocuklar dört çalışan kol, iki çalışan bacak ve bir işlevsiz bacakla doğdu. Ayrıca bir penis ve anüsü paylaştıkları belirtildi.

Doktorlar, ikizlerden birinin "sol böbrek hipoplazisi" olarak bilinen az gelişmiş bir böbreğe, diğerinin ise yalnızca bir böbreğe sahip olduğunu açıkladı. İkizlere daha normal bir görünüm ve daha rahat fiziksel hareket kazandırmak için yapılan ameliyatlar sonucunda ayrılmalarının çok zor olduğu da belirtildi. 

2011 yılında Pakistan'da doğan başka bir yapışık ikiz vakasında, vücutlarının alt yarısı birbirine kaynaşan ikizlerden biri önemli ölçüde zayıftı ve daha küçük bir kafaya sahipti. Cinsel organları her iki ikizin de cinsiyetini belirleyecek kadar gelişmemişti ve net bir anüs yoktu. İkisi de ayrılamadan hayatını kaybetti.