Yaşam

Özel hastaneye çifte soruşturma: Yeni doğan bebekteki 'ters ayak' sendromu fark edilmedi!

Ameliyat edilen Roj Eliya bebeğin sağlık durumu iyi

22 Ocak 2019 22:58

T24 Haber Merkezi

Diyarbakır’da bulunan özel bir hastanede 17 Kasım günü dünyaya gelen Roj Eliya bebeğin Pes Ekinovarus (Ters Ayak) sendromu bulunduğu konusunda ailesini bilgilendirmeyen sağlık görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Bebek anne karnındayken veya doğum sonrası hiçbir görevlinin kendilerini bilgilendirmediğini ve durumu eşinin bebeklerinin altını temizlerken fark ettiğini ifade eden baba Fuat Bulut, “Çocuğun ultrason sürecinde çocuğun ayaklarının içe ve dışa dönük olduğunun tespit edilmesi mümkün iken bunun ihmali davranışla gerekli özen gösterilmeyerek tespit edilmemesi çocuğun doğumunda erken müdahale imkanını ortadan kaldırmıştır. Doğumdan sonra ki süreçte de hasta yakınları olarak tarafımıza bilgi verilmemesi de bir ihmaldir ve suçtur” diye konuştu.

Ailenin şikâyette bulunduğu Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ve Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı da konuyla ilgili olarak gebelik sürecini takip eden doktor, doğuma katılan yenidoğan hekimi ve hemşiresi hakkında soruşturma başlattı.

Yaşanan sürece dair, baba Fuat Bulut tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren Özel Genesis Hastanesi’nde eşim Şerife Deniz Bulut’un gebelik başlangıcından (Şubat 2018) doğumuna kadar ki tüm süreçler takip edilmiş olup; 17 Kasım (2018) Cumartesi günü (kayıtlara göre) saat 11.40’ta Roj Eliya ismini verdiğimiz kızımız dünyaya gelmiştir. 

Eşimin gebelik sürecinin takibi, hastanede görev yapan Dr. P.T. tarafından yapılmıştır. Gebelik sürecinden doğum anına kadar herhangi bir olumsuz tablodan söz edilmemişken, doğumdan 5 saat sonra bebeğin sağ ayağında “Ters Ayak” diye tabir edilen sakatlık, Yenidoğan Doktoru, Yenidoğan Hemşiresi tarafından bize bildirilmemiş olup; durumu bebeğin altını temizlerken annesi tarafından tesadüfen fark edilmiştir. Bu durum üzerine Dr. P.T.’ye gidilmiş ve bu konuda aydınlanılmak istenmiştir. Hoca, “Bu durumun anne karnında iken görülmediğini” söylemiş; “doğum sonrası bebeğin ayağındaki durumla ilgili bilgilendirmenin Yenidoğan Doktoru sorumluluğunda olduğunu” belirterek, görüşmeyi sonlandırmıştır. Oysa 15 Mayıs 2018 tarihindeki kontrol gününde “bebeğin anatomik yapısında herhangi bir anormallik ve şekil bozukluğu olmadığı” doktor tarafından bizzat tarafımıza ifade edilmiştir. Özellikle ayak kontrolünü yaparken, doktor, bebeğin her iki ayağında içe ve dışa dönüklük olmadığını belirterek, “Ayak açısı iyidir; içe ve dışa dönüklük yoktur” ifadesini kullanmıştır. Bu ifade ultrasonda ayak görüntüsü varken tarafımız tarafından videoya alınmıştır. (Ek-1 IMG_2244 Nolu Ultrason kontrolü kaydında çekilmiş video görüntüsü / 05:33-05:37)

Bu video kaydı, “Bu durumun anne karnında iken bebek pozisyonu nedeniyle görülmediğini” söyleyen doktoru tekzip etmektedir.

Hipokrat Yemini etmiş hekimlerimizin uluslar arası arenadaki sorumluluğu evrenseldir. Bu nedenle gerek doktorumuzun, gerek doğumdan sonra bebeğin durumu ile ilgili bilgi vermeyen Yenidoğan Hekimi ile bebeği Doğumhane kapısında bize gösterirken “Herhangi bir sağlık sorunu yoktur” diyen Yenidoğan Hemşiresi kusurludur ve görevlerini yasalara, Sağlık Bakanlığı yönetmelik ve yönergeler ile evrensel normlara göre yapmamıştır. Oysa Sağlık Bakanlığı’nın Hasta Hakları Bildirgesi’nin “Bilgi Vermenin Usulü” başlıklı bölümünün 18. Maddesi aynen şöyle demektedir: “Madde 18- (Değişik:RG-8/5/2014-28994): Bilgi, mümkün olduğunca sade şekilde, tereddüt ve şüpheye yer verilmeden, hastanın sosyal ve kültürel düzeyine uygun olarak anlayabileceği şekilde verilir.”

Bebekle ilgili sorun ortadayken durum aynı gün hastanede 5. Kat’ındaki nöbetçi hemşireye aktarılmış, Çocuk Doktoru, Ortopedi Doktoru talebimiz ne yazık ki ertesi günkü vizite kadar karşılık bulmamıştır. Bu süreçte üzüntüden anne sütten kesilmiş, aile olarak büyük bir yıkım yaşanmıştır. 

Sorunla ilgili 17 Kasım Gecesi saat 23.30’da Hastane Supervizor’üne aktarılmış; 19 Kasım günü de şikayet başvurusu yaptığımız Hasta Hakları Birimi tarafından tarafımıza dönüş yapılarak, başhekim beyin ağzından “Bebeğin ayağı ile bir kusurumuz yok, anne karnında ayak görülmemiş. Doğum sonrası iletişim kopukluğundan kaynaklı da bebeğin durumunu size bildirmediğimiz için kusura bakmayın!” karşılığı verilmiştir. 

20 Kasım Günü sarılık ve işitme testi için aynı hastanenin Çocuk Sağılığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor S.A.y’a bebek gösterildiğinde “Doğumdan önce bebeğin ayakları ile ilgili sorundan haberdar mıydınız? Bu ultrasında fark edilmeyecek bir durum değildir” ifadesi kullanılmıştır. Bu sözlere Hastanenin Hasta Hakları birimi sorumlusu da tanıktır. 

Çocuğun ultrason sürecinde çocuğun ayaklarının içe ve dışa dönük olduğunun tespit edilmesi mümkün iken bunun ihmali davranışla gerekli özen gösterilmeyerek tespit edilmemesi çocuğun doğumunda erken müdahale imkanını ortadan kaldırmıştır. Doğumdan sonra ki süreçte de hasta yakınları olarak tarafımıza bilgi verilmemesi de bir ihmaldir ve suçtur.

Sonuç olarak; Roj Eliya’nın ailesi olarak başta gebelik sürecini takip eden doktor, doğuma katılan ve sakatlık durumunu bize bildirmesi gereken Yenidoğan Hekimi ve Hemşiresi’nin (isimleri tespit edilerek) görevlerini ihmal ettiği ve kusurlu davrandıkları kanaatindeyiz. Ayrıca doğum sonrası bebeğin ayağındaki ağrılar nedeniyle talebimiz olmasına karşın herhangi bir hekimin hasta

ile ilgilenmemesinin de ağır bir kusur olduğunu düşünüyoruz. Bu olay karşısında ağır bir manevi çöküş yaşayan aileye gösterilen yaklaşımın Hastane Yönetimi etiğine uymadığı kanaatindeyiz ve bu durumun bir ihmal olduğu düşüncesindeyiz. 

Konuyla ilgili Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ve Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı’na yapmış olduğumuz şikayet başvurularımız kabul edilmiş olup, Özel Genesis Hastanesi ve kusuru bulunan kişiler hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştır.

Geçen zaman dilimi içerisinde Roj Eliya henüz 5 günlük iken başka bir hastanede ayağına müdahale edilmiş; 4 defa haftalık alçılama tedavisi sonrası ameliyat edilmiştir. Roj Eliya’nın ayağı şimdilik düzelmiş, sakatlık durumunun nüksetme ihtimaline karşı ayaklarına cihaz takılmıştır. "