Dünya

Pakistan seçimleri: Hapisteki İmran Han'ın partisi önemli kazanımlar elde etti

Suikaste kurban giden eski başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilawal Butto Zardari liderliğindeki Pakistan Halk Partisi ise dört sandalye elde etti

09 Şubat 2024 14:32

T24 Dış Haberler

Pakistan seçimlerine oy verme günü yaşanan geniş çaplı kargaşa damgasını vurdu. Gelen ilk sonuçlara göre ise hapisteki eski Başbakan İmran Han'ın partisi, ordu destekli baskılara rağmen ilk sonuçlarda güçlü bir performans sergileme yolunda ilerliyor.

Sandıkların kapanmasından yaklaşık 24 saat sonra 265 parlamento sandalyesinin yarısından azı için sonuç alınabildi. Pakistan Seçim Komisyonu'na göre, çoğunlukla Han'ın Pakistan Tehreek-e-Insaf Partisi'ni temsil eden bağımsız adaylar 42 sandalye kazanırken, eski Başbakan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Ligi-N partisi 34 sandalye kazandı.

Suikaste kurban giden eski başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilawal Butto Zardari liderliğindeki Pakistan Halk Partisi ise dört sandalye elde etti. 

TIKLAYIN | Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'a "resmî sırları ifşa etmek"ten 10 yıl hapis cezası
TIKLAYIN | Eski Pakistan Başbakanı İmran Han ve eşine, yasa dışı evlilikten 7'şer yıl hapis cezası
TIKLAYIN | Eski Pakistan Başbakanı İmran Han ve eşi, yolsuzluk suçlamasıyla 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Oy verme günü mobil ağların tamamen kapatılmasının ardından gelen ilk sonuçlar, 240 milyonluk ülkeyi daha da kutuplaştırma tehdidi yarattı. Pakistan'ın en popüler partisi olarak kabul edilen PTI, gecikmeleri ve 2022'de bir güven oylamasıyla görevden alınan ve ardından güçlü orduyla arası açılan Han'ın iktidara dönmesini engelleme çabaları olduğunu iddia ederek kınadı. Parti, sosyal medya platformu X'te "tarihi katılımla tüm sistemi şok ettiğini ve endişelendirdiğini" yazdı.

Anket kuruluşu Gallup Pakistan'ın genel müdürü Bilal Gilani, "PTI destekli bağımsızlar herkesin beklentilerinden çok daha iyi bir performans sergiledi. Sivil ve askeri kurumlar tarafından anayasaya aykırı ve yasadışı yollarla siyasi örgütlenmelerine getirilen kısıtlamaların üstesinden geldiler" dedi. 

PTI'nın "büyük bir sayıya ulaştığını ancak tek başına hükümet kurmaya yetmeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Belirsizlik ve daha fazla siyasi çatışma ihtimali Cuma günü Pakistan'ın uluslararası tahvillerinin fiyatlarında keskin bir düşüşe neden oldu. Bloomberg verilerine göre 2031 vadeli bir dolar tahvili Perşembe günü 68 sentten 65 sente geriledi.

Eski bir kriket yıldızı ve popülist olan Han, geçen yıldan beri hapiste ve yolsuzluk suçlamaları nedeniyle seçimlere katılamadı. Binlerce PTI destekçisi gözaltına alındı ve partinin adayları büyük ölçüde açık bir şekilde kampanya yapamadı. PTI, mobil karartmanın seçmenlerin seçim bilgilerine erişimini engellemek ve katılımı bastırmak için tasarlandığını iddia etti.

Birleşmiş Milletler bu hafta PTI'ya yönelik "taciz örüntüsü "nü eleştirirken, Uluslararası Af Örgütü Perşembe günkü internet kesintisini "pervasızca" ve "ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarına yönelik açık bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Pakistan makamları seçimlerin dürüstlüğünü savunurken, geçici hükümet askeri müdahaleyi reddetti ve mobil ağların kapatılmasının güvenlik için gerekli olduğunu söyledi.