Dünya

PKK kurucusu Cansız ile Doğan ve Söylemez Paris'te öldürüldü

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen silahlı saldırıda aralarında PKK'nın kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez adlı genç kadın hayatını kaybetti

10 Ocak 2013 10:37

İlk bilgilere göre kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, Gare du Nord’da bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu’na girerek saldırıda bulundu. İçerde bulunan Sakine Cansız, ile Fidan Doğan ile Leyla Söylemez 3 kişi öldürüldü. 

Olay yerinde inceleme yapan polis Cansız ve Doğan'ın başlarından, Söylemez'in ise karnından vurulduğu açıkladı. Polis saldırıda susturuculu silah kullanılmış olacağını ifade etti.
Olay yerindeki Özgür Politika gazetesi muhabiri Selma Akkaya, Fidan Doğan'dan saatlerce haber alınamaması üzerine, arkadaşlarının gece saat 01.00 sıralarında binaya geldiklerinde kapı önünde kan izleri görünce kapıyı kırıp içeri girdiklerini söyledi.
Fransa Kürt Dernekleri Fedederasyonu Başkanı Mehmet Ülker de, "Bir iki arkadaş kapıda kan izleri görüyor. Kapıyı kırıp içeri girdiklerinde, üç kadının infaz edilmiş olduğunu görüyorlar" dedi.
Büronun birinci katta bulunduğu ve işlek bir caddede yer aldığına işaret eden Ülker, katliamın 9 Ocak akşamı saat 18.00 ya da 19.00 civarı işlenmiş olabileceğini söyledi. Ülker, çok profesyonelce yapılmış bir cinayet olduğunu söyledi. 
Kürdistan Enformasyon Bürosu'nda öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in cenazeleri, öğle saatlerinde otopsi yapılmak üzere saldırının yapıldığı binadan çıkartıldı. 
Cenazeler binadan çıkartılırken, bina önünde toplanan kalabalık arasında kısa süre arbede yaşandı. 

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylenmez kimdir?

 

\
 
Sakine Cansız, PKK'nın Fis köyünde gerçekleşen kuruluş toplantısında yer alan isimlerden birisiydi. PKK'nın hayatta kalan tek kadın kurucusu olan Sakine Cansız uzun yıllar kaldığı Dyarbakır Cezaevi'nde tutuklu kaldı. 1991 yılında serbest kaldıktan sonra Suriye'de Abdullah Öcalan ile birlikte çalıştı. Daha sonra PKK'nın Avrupa kadın sorumlusu oldu. Bir süredir Fransa'da olan Sakine Cansız, zaman zaman örgüt içi tartışmalarda öne çıkan isimler arasında yer aldı. 
 
Fidan Doğan de 17 Ocak 1982 tarihinde Maraş’ın Elbistan ilçesinde doğdu. Avrupa’ya göç eden bir ailenin kızı olan Doğan, Fransa’da büyüdü. 1999 yılından itibaren aktif bir şekilde Avrupa’daki çalışmaların içinde yer aldı. Gençlik ve kadın alanlarında çalışan Doğan, 2002 yılından bu yana Avrupa’daki diplomasi faaliyetleri içindeydi. Kürdistan Ulusal Kongresi üyelerinden olan Doğan, kuruluşun Paris temsilciliğini yürütüyordu.
 
Leyla Söylemez, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu. Çocukluğu Mersin'de geçti ve ailesi ile 1990'lı yıllarda Almanya'ya geldi. Eğitimini Halle'de sürdürdü. Mimarlık bölümünde okurken örgüt içerisinde yer aldı. 2006 yılından sonra Avrupa'nın bir çok şehirinde gençlik faaliyetlerinde bulundu. Başta Almanya'nın Berlin, Köln, Hannnover, Frankfurt olmak üzere İsviçre'nin Basel kentlerinde çalışma yürüttü. Son olarak Paris'te çalışmalarını sürdürüyordu

 

İlgili Haberler