Dünya

Pornhub'ın sahibi, görüntüleri rızaları olmadan yayımlanan kadınlara ödeme yapmayı kabul etti

Montreal merkezli Aylo Holdings şirketi, ABD hükümetine de 1,8 milyon dolar ödeme yapacak

22 Aralık 2023 13:31

Dünyanın en büyük porno sitelerinden Pornhub'ın sahibi, seks ticaretinden kazanç sağladıklarını kabul ederek görüntüleri rızaları olmadan yayımlanan kadınlara ödeme yapmayı kabul etti. New York'taki federal savcıların yaptığı açıklamaya göre, Montreal merkezli Aylo Holdings şirketi, ABD hükümetine de 1,8 milyon dolar ödeme yapacak.

New York Doğu Bölgesi Savcısı Breon Peace'in ofisinden dün yapılan açıklamada, Pornhub'ın bağlı olduğu Aylo Holdings şirketi ile seks kaçakçılığını içeren yasadışı parasal işlemlerde bulunduğu suçlaması karşısında ertelenmiş kovuşturma anlaşmasına varıldığı bildirildi.

Söz konusu anlaşma, şirketin ABD hükümetine 1,8 milyon ABD dolarından fazla ödeme yapmasını ve söz konusu suçtan etkilenen kadınlara ayrıca yapılacak ödemeleri içeriyor. Anlaşma kapsamında, şirkete yönelik suçlamalar düşürüldükten sonra üç yıl boyunca bağımsız bir denetçinin kurulması da sağlanacak.

"Şirket şikayetleri görmezden gelerek zenginleşti"

AP'nin aktardığına göre, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) New York Ofisi Direktörü James Smith, sağlanan anlaşmaya ilişkin açıklamasında, Aylo Holdings'in 'şirkete kandırıldıklarını ve videolarda yer almaya zorlandıklarını söyleyen mağdurları görmezden gelerek, bilerek zenginleştiğini' söyledi. Savcılık, şirketin mağdurlara da tazminat ödeyeceğini bildirdi, fakat ödemelerin kime yapılacağı hakkında bilgi verilmedi.

Aylo'ya yönelik suçlamalar, seks ticareti suçlaması da dahil bir dizi suçtan suçlu bulunan yetişkin film yapım şirketi 'GirlsDoPorn'un videolarının platformda yayınlanması ve şirketten ödeme alınması ile ilgiliydi. Artık faaliyet göstermeyen söz konusu yapım şirketi, genç kadınları kamera karşısında cinsel eylemlerde bulunmaya zorluyor, ardından bu görüntüler rızaları olmadan Pornhub ve benzeri sitelerde yayınlanıyordu.

800 bin dolardan fazla gelir elde etti

Savcılar, Aylo'nun, 2017 ve 2020 yılları arasında bu yapım şirketinin suç teşkil eden eylemlerinden doğan parayı kabul ettiğini bildiğini ya da biliyor olması gerektiğini belirtti. Şirket aynı zamanda kadınların şikayetlerine rağmen suç oluşturan videoların hızlı ve kapsamlı bir biçimde siteden kaldırılması konusunda yetersiz kalmakla suçlandı. Savcılara göre, Pornhub'ın bağlı olduğu şirket, GirlsDoPorn'dan 100 bin dolar, bu yapım şirketiyle bağlantılı reklam verenlerden ise yaklaşık 764 bin dolar gelir sağlamıştı.

Anlaşmanın ardından şirketten yapılan açıklamada ise savcıların şirkette ya da bağlantılı kuruluşlarında seks ticaretini ya da 18 yaşından küçüklerin cinsel suistimalini yasaklayan federal kanunların ihlali tespitinde bulunmadığı, şirketin herhangi bir suçlamayı kabul etmediği ve hükümetin 3 yıl sonra şirkete yönelik suçlamayı düşürmeyi kabul ettiği belirtildi.