Gündem

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Özel okul öğretmenleri velilerin devamlı tacizi ve cahilane müdahalelerini dinlemek zorunda kalıyor!

19 Mayıs 2024 08:25

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhuriyet’in ilk döneminde kasaba çocuklarının vilayet merkezindeki liselerde, Mustafa Necati ekolünün yarattığı ekolle yetiştirilen öğretmenler tarafından okutulduğundan bahsettiği yazısında, eğitimciye saygı gösterildiğini belirterek, günümüzde yaşanan şiddet olaylarına ve özel okullardaki işleyişin çocukları "edepsizliğe ve şımarıklığa" sürüklemesinden bahsetti.

Ortaylı, “bazı gelenek, görenek ve âdetlerin zamanla aşındığından” bahsettiği yazısında, “Özel okullar, gençliğimdeki gibi otorite ve veliler ile talebeleri saygıya alıştıran yerler olmaktan çok uzak. Özel okul öğretmenleri velilerin devamlı tacizi ve cahilane müdahalelerini dinlemek zorunda kalıyor. Müdürler ise ‘müşteri her daim haklıdır’ düsturuyla hareket ediyor. Çoluk çocuk takımı da bu havayı hissettiği için edepsizliğe ve şımarıklığa sürükleniyor. Mustafa Necati ekolüne mensup eğitimcilerin bir sloganı vardı; ‘Efendim her şeyin başı maarif’ derlerdi” diye yazdı.

Sağlıkta başlayan şiddet olaylarının okullara sirayet ettiğine değinen Ortaylı, "Sağlık politikalarının kötülüğü dolayısıyla hekimsiz ve sağlık personelsiz kalmaya mahkûm Almanya, Avusturya, Hollanda gibi ülkeler açıklarını kapatmak için bizimkileri avlamak yolunu seçtiler. Bunun en önemli yolu düşük maaşlar değil, ön planda artan okul fiyatları ve hekiminden hemşiresine karşı gereken terbiyeyi ve saygıyı gösteremeyen kasaba halkıdır. Bunları kışkırtıyorlar da. Şimdi öğretmenlere yönelik saldırılarda bu grup kadar bir de memleketimizin âdetlerini benimsememekte ısrarlı olan Suriyelilerin ve bazı Iraklıların da payı var” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.