Dünya

Hamas: Mısır ve Katar'ın ateşkes teklifini kabul ediyoruz

06 Mayıs 2024 19:44

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, görüşmelerde arabuluculuk yapan Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirdi.

Hamas'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, Haniye'nin Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile telefon görüşmesi yaptığını ve kendilerine ateşkes anlaşması ile ilgili sundukları önerileri Hamas Hareketi'nin onayladığını duyurdu.

Açıklamada, sunulan teklif ve önerilerin içeriği hakkında bilgi paylaşılmadı.

Haniye'nin anlaşmayı kabul etmelerinin ardından İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan'la yaptığı görüşmede ''Top artık İsrail'in sahasında'' dediği belirtildi.

Hamas: Detayları bekliyoruz, inceleyeceğiz

İsrail Devlet Televizyonu KAN’a konuşan İsrailli bir yetkili, Hamas’ın Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onaylamasına dair açıklamada bulundu.

Habere göre, İsrailli yetkili, Hamas'ın duyurusunun ayrıntılarını beklediklerini ve “Hamas’ın yanıtını inceleyeceklerini” kaydetti.

İsrailli yetkili ayrıca, “Hamas'ın neyi kabul ettiğini ve neyi kabul etmediğini anlamaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Haniye ile görüştü, İsrail'e çağrı yaptı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın kararından memnuniyet duyduklarını ve İsrail'in de ateşkese onay vermesini beklediklerini söyledi. 

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklamalarda bulunan Erdoğan, ''Bizim telkinlerimizle Hamas'ın ateşkesi kabul ettiğini açıklamasından memnuniyet duyduk. Şimdi aynı adını İsrail tarafından da atılmalıdır. Tüm Batılı aktörleri İsrail yönetimine baskı yapmaya çağırıyorum.'' dedi.

Erdoğan ayrıca Haniye ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre görüşmede, Gazze'deki çatışmaların ve şiddetin sona erdirilmesi için ortaya konan çabalar ele alındı.