Dünya

Reuters: MİT, İsrail'in Hamas liderlerini yakalama planına yanıt verdi; "Sonuçları olur" dedi

İsrail istihbaratının Katar, Lübnan ve Türkiye'de yaşayan Hamas liderlerini yakalayıp öldürmek için plan yaptığına dair iddialar ortaya atılmıştı

05 Aralık 2023 12:21

T24 Dış Haberler

İsrail istihbaratının Katar, Lübnan ve Türkiye'de yaşayan Hamas liderlerini yakalayıp öldürmek için plan yaptığına dair iddialar ortaya atılmıştı. Reuters haber ajansı, Türkiye'den bu iddialara cevap geldiğini duyurdu. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Türkiye istihbarat yetkilileri, İsrail'in Filistin toprakları dışındaki Hamas üyelerini yakalamaya çalışmasının "ciddi sonuçlar" doğuracağını söyledi.

TIKLAYIN | WSJ: İsrail istihbaratı Lübnan, Türkiye ve Katar'daki Hamas liderlerini öldürme planları yapıyor

"Ciddi sonuçlara doğuracağız İsrail'e ifade edildi"

Ajansa göre, istihbarat yetkilisi, "İsrailli yetkililerin açıklamalarıyla ilgili habere dayanarak muhataplara gerekli uyarılarda bulunuldu ve (böyle bir eylemin) ciddi sonuçlar doğuracağı İsrail'e ifade edildi" dedi.

İddia, İsrail devlet kanalından yayılmıştı

Pazar günü İsrail devlet kanalı KAN, İsrail İç İstihbarat Teşkilatı'nın başındaki Ronen Bar'ın yaptığı bir açıklamayı yayımladı. Bar, uzun yıllar sürse dahi İsrail'in Lübnan, Türkiye ve Katar'daki Hamas üyelerini yakalayacağını söylemişti. Ancak bu açıklamayı ne zaman ve kime yaptığı belirtilmedi.

TIKLAYIN | İsrail: Türkiye'deki Hamas üyelerini de ortadan kaldıracağız

Wall Street Journal'ın üç gün önce İsrailli yetkililerden aktardığı haberde de İsrail istihbaratının Gazze Şeridi'ndeki savaş sona erdikten sonra, dünyanın dört bir yanındaki Hamas liderlerini öldürmeye hazırlandığı yazıyordu.

Haberde İsrail istihbaratının, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun emriyle Lübnan, Türkiye ve Katar'da yaşayan Hamas liderlerini yakalamaya yönelik, yıllarca sürecek planlar üzerinde çalıştığı bildiriliyordu.

Plana dair iddialar neydi?

The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre; İsrailli yetkililer, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun talimatıyla İsrail'in üst düzey casusluk kurumlarının Lübnan, Türkiye ve Katar'da yaşayan Hamas liderlerini öldürme planları üzerinde çalıştığını söyledi. Yetkililer özellikle Hamas lideri Halid Meşal ve yurtdışında yaşayan diğer Hamas liderlerini öldürmek için bir kampanya başlatıldığına dikkat çekti.

WSJ'ye göre; yeni planlar, Hamas lideri Halid Meşal'i Ürdün'de zehirlemek için 1997'de başarısız bir girişimde bulunan Netanyahu için "ikinci bir şans" anlamına geliyor.