Dünya

Rusya'da kablosuz internet ismi gerekçesiyle hapis cezası: Zafer Ukrayna'nın...

10 Mart 2024 17:10

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir öğrenci, Wi-Fi adını "Zafer Ukrayna'nın" olarak değiştirmesi üzerine 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir öğrenci, kablosuz internet (Wi-Fi) adını 'Slava Ukraini!' (Zafer Ukrayna'nın!) olarak değiştirmesi üzerine 10 gün hapis cezası aldı.

BBC'nin aktardığına göre, Moskova Devlet Üniversitesi öğrencisi, Moskova'da hakim karşısına çıktı. 7 Mart Perşembe günü görülen duruşmada, erkek öğrenci 'aşırılıkçı örgütlerin sembollerini' sergilemekten suçlu bulundu. Öğrencinin Wi-Fi adı bir polis memuru tarafından yetkililere bildirildikten sonra çarşamba sabahı gözaltına alındığı belirtildi. Mahkeme belgelerine göre, yetkililer, öğrencinin üniversite yerleşkesi içindeki odasında arama yaptı, burada kişisel bilgisayarı ile Wi-Fi yönlendiricisini (reouter) buldu.

Mahkeme, öğrencinin, internet ağını 'Slava Ukraini' sloganını, Wi-Fi kapsamındaki sınırsız sayıda kullanıcıya tanıtmak için kullandığına' hükmetti. 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Ukrayna'ya destek mitinglerinde de sık sık duyulan slogan sebebiyle hakim karşısına çıkan öğrenci, 'Nazi sembolizminin veya aşırılıkçı örgütlerin sembollerinin kamuoyuna açık bir şekilde sergilenmesinden' suçlu bulundu.