Dünya

Rusya'dan Odesa'ya füze saldırısı; en az 20 kişi öldü, 75'ten fazla kişi yaralandı

Rusya'nın haftalardır gerçekleştirdiği en ölümcül saldırı oldu

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi Odesa bölgesi basın servisinin saldırı sonrası yayımladığı fotoğraf

16 Mart 2024 08:37

T24 Dış Haberler

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın balistik füze saldırısı sonucu Karadeniz kenti Odesa'da en az 20 kişinin ölümüne ve 75'ten fazla kişinin yaralanmasına neden olduğunu duyurdu. 

Rusya Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırı için Rusya'nın Ukrayna güçlerinden "adil bir yanıt" alacağını söyledi. Telegram üzerinden mesajını paylaşan Zelenski, "Savunma güçlerimiz Rus katillerin adil cevabımızı hissetmelerini sağlamak için kesinlikle her şeyi yapacaktır" dedi. 

Sivil altyapıya yönelik saldırı, Moskova'nın son zamanlarda liman kentine yönelik saldırılarını arttırmasının ardından Rusya'nın haftalardır gerçekleştirdiği en ölümcül saldırı oldu.

Bölge valisi Oleh Kiper ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, Kırım'dan ateşlenen iki Rus İskender-M füzesinin Cuma günü Odesa'da bir yerleşim bölgesine isabet ettiğini söyledi. Kiper, bazı bölge sakinlerinin saldırılar nedeniyle gaz ve elektrik kesintileriyle karşı karşıya kaldığını da sözlerine ekledi. Kiper, "Patlama çok güçlüydü, özellikle de ikincisi... Bu, işgal altındaki Kırım'dan birkaç dakika içinde uçan çok güçlü bir füze" dedi.

İkinci füze, ilk saldırıda yaralanan insanları tedavi etmek için olay yerine koşan bir sağlık görevlisini ve bir kurtarıcıyı öldürdü. Kiper, on kişinin ciddi şekilde yaralandığını söyledi.

Bugün Odesa'da yerel yas ilan edildi. Güney ordu komutanlığı, saldırıda üç katlı bir dinlenme tesisinin yanı sıra en az 10 özel konutun da tahrip olduğunu söyledi. Cesetler folyo koruyucu battaniyelere sarılırken, onlarca kurtarma görevlisi yangınları söndürmek ve enkazı temizlemek için mücadele etti.

Ukrayna'nın en büyük limanlarından biri olan Odesa, özellikle Moskova'nın Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatına güvenli geçiş sağlayan Birleşmiş Milletler anlaşmasını feshetmesinin ardından uzun süredir Rus saldırılarının hedefi konumundaydı.