Dünya

Rusya, uzayda nükleer silahların kullanımını yasaklamayı öngören BM tasarısını veto etti

Oylamadan önce üst düzey ABD yetkilileri, Rusya'nın karar tasarısını veto etmesi halinde bunun "bir şeyleri saklamak" olarak nitelendirilebileceğini söyledi

25 Nisan 2024 12:47

T24 Dış Haberler

Rusya, uzayda nükleer silahların kullanımını yasaklamayı öngören Birleşmiş Milletler (BM) karar tasarısını veto etti. ABD istihbaratı, Moskova'nın uyduları yok edebilecek güçteki nükleer aygıt geliştirmeye çalıştığını iddia etmişti. 

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzia, ABD ve Japonya destekli şekilde hazırlanan BM karar tasarısını "kirli bir gösteri" ve "alaycı bir oyun" olarak nitelendirdi. 

ABD Başkanı Joe Biden, şubat ayında, ABD'nin Rusya'nın uyduları hedef alabilecek nükleer aygıt geliştirmeye çalıştığı istihbaratına sahip olduğunu kabul etmişti. İstihbarat konusunda bilgi sahibi üç kaynak, CNN'e yaptığı açıklamada, aygıtın patladığında büyük bir enerji dalgası yayarak uyduları yok edebileceğini söyledi. 

Oylamadan önce üst düzey ABD yetkilileri, Rusya'nın karar tasarısını veto etmesi halinde bunun "bir şeyleri saklamak" olarak nitelendirilebileceğini söyledi. 

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield bu nitelendirmeyi tekrarladı ve tasarının veto edilmesinden sonra şunları söyledi: 

"Bugünkü veto şu soruyu öne çıkarıyor: Neden? Eğer kullara uyuyorsanız neden bu kuralları teyit eden bir tasarıyı desteklemezsiniz? Neyi saklıyor olabilirsiniz? Şaşırtıcı. Ve utanç verici" 

Greenfield ayrıca Çin'in çekimserliğini kınadı ve Pekin'in "nükleer silahların yayılmasını önlemek yerine küçük partneri Rusya'yı savunmayı" tercih ettiğini söyledi. 

Konsey, Rusya ve Çin tarafından sunulan karar değişikliklerine karşı oy kullandı.

Thomas-Greenfield, Çarşamba günkü oylamanın "mevcut silah kontrol yükümlülüklerine duyulan güvenin yeniden tesis edilmesi için kaçırılmış gerçek bir fırsat olduğunu" söyledi.