Ekonomi

Şanghay'da nüfusun yüzde 70'inin Kovid-19'a yakalandığı tahmin ediliyor

Geçen hafta, Çin'de aralık ayının ilk 20 gününde yaklaşık 250 milyon kişinin Kovid-19'a yakalandığı haberleri yapılmıştı

04 Ocak 2023 09:40

Çin'de geçen ay başında Kovid -19 tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından, virüsün ülkenin en büyük şehri Şanghay'da nüfusun yaklaşık yüzde 70'ine yayıldığının tahmin edildiği kaydedildi.

Şanghay Ruycin Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve kentin Kovid-19 Danışma Kurulu üyesi Çın Arcın, Komünist Parti'nin yayın organı, "People's Daily" gazetesine yaptığı açıklamada, son bir ayda şehirde bahar aylarında Omicron vakalarının tetiklediği salgından, 20-30 kat fazla enfeksiyon görüldüğünün tahmin edildiğini belirtti.

"Bahardaki salgının 20-30 katı bir rakam"

Nüfusu 25 milyonu aşan şehrinde yaklaşık 2 ay kapanmaya gidilmesine yol açan salgınında toplu testlerin uygulandığını, karantina merkezlerinde tecrit edilen pozitif vakalarının çoğunun hastalık belirtisi göstermediğini kaydeden Çın, "Şimdi salgın o kadar yaygın ki muhtemelen nüfusun yüzde 70'ine ulaştı. Bu bahardaki salgının 20-30 katı bir rakam" diye konuştu.

Çın, Ruycin Hastanesi acil bakım birimindeki hasta sayısının günde bin 600'de kadar çıktığını, bunların yüzde 80'inin Kovid-19 bağlantılı olduğunu, yaşlıların ve bağışıklık problemleri olan hastaların tüm vakaların yaklaşık yarısı olduğu bilgisini paylaştı.

2 ayda 600 bin vaka görülmüştü

Şanghay'da Omicron varyantını taşıyan vakaların tetiklediği salgın nedeniyle 28 Mart'ta başlayan kapanma, sıfır vaka hedefine ulaşılamadığı için belirsiz süreyle uzatılarak haziran başına kadar sürmüştü. Salgında 2 ayda yaklaşık 600 bin vaka kaydedilmiş, bunlardan 600'e yakını yaşamını yitirmişti.

1 Eylül-26 Kasım 2022 tarihlerini kapsayan araştırmada, Şanghay'da 5 bin 706 kişinin Kovid-19 bağlantılı rahatsızlıklar nedeniyle hastanelerde tedavi edildiği, bunların yaklaşık yüzde 97'sinin orta ve hafif hastalık belirtisi gösterdiği, yüzde 3'ünün ise ağır ve kritik durumda olduğu kaydedilmişti.

Cıciang eyaletinde günlük vaka sayısı, 1 milyona ulaştı

Öte yandan Şanghay'ın güneyindeki Cıciang eyaletinde Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, günlük vaka sayısının 1 milyona ulaştığını ve artışın devam ederek bu ay sonunda tepe noktasına ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Merkez, 8 Ocak'tan itibaren sınırların açılması ve ardından 22 Ocak'ta başlayacak Bahar Bayramı'nda yurt içi seyahatlerin artmasıyla yeni varyantlara bağlı artışın görülebileceği uyarısında bulundu.

TIKLAYIN: Çin'de aralık ayının ilk 20 gününde yaklaşık 250 milyon kişinin Covid-19'a yakalandığı öne sürüldü