Gündem

Santa Maria Kilisesi saldırısı: 1 şüpheli daha tutuklandı

Örgüt mensuplarının, tabanca temin ederek olay öncesi Beylikdüzü'nde atış denemesi yaptığı ortaya çıktı

06 Mart 2024 10:57

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 28 Ocak'ta Santa Maria Kilisesi'nde Tuncer Cihan'ın ölümüne neden olan ve terör örgütü IŞİD tarafından gerçekleştirildiği belirlenen saldırıya dair soruştur devam ediyor. Yürütülen soruşturmada, terör örgütü IŞİD üyesi "Abu Süleyman" kod isimli Nazhmuddin Bisultanov tutuklanmasıyla toplam tutuklu şüpheli sayısı 26'ya yükseldi. 

Saldırıdan sonra yurt dışına çıkmış

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı ve İstihbarat Şube Müdürlüğünce, şüpheliyle ilgili elde edilen istihbarat bilgileri soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılığına gönderildi.

Bu bilgilerin yer aldığı yazıda, Bisultanov'un aynı soruşturmada tutuklanan "Andrei Guzun" kod adlı şüpheli Adam Khamırzaev'in Türkiye'de yürüttüğü örgüt eylemleri planlamasında yer aldığı ve 3 Şubat'ta Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yurt dışına çıkış kaydığının bulunduğu anlatıldı.

Terör örgütü IŞİD mensubu Khamirzaev'in, şüphelilerle Türkiye ve potansiyel olarak ABD'de ilave bir eylem planına dahil olabileceği değerlendirilen yazıda, Khamirzaev'in örgüt mensubu Abu Sayfullah al-Shishani ile 2023-2024'te silah eğitimi organize etmeyi ve eylem yapmak için gerekli malzemeleri temin etmeyi planladıkları aktarıldı.

Şüpheli, saldırıdan önce cep telefonunu sıfırlamış

Türkiye'de Adam Khamirzaev, Abdulaziz Abdullaev, Hamza Abu Hanzala, Dawud ve Abu Bakr isimli şüphelilerin de olduğu çok sayıda örgüt mensubunun tabanca temin ederek olay öncesi Beylikdüzü'nde atış denemesi yaptığı anlatılan yazıda, Nazhmuddin Bisultanov'un da bu grup içerisinde olduğu aktarıldı.

Yazıda, şüphelinin dijital materyallerine ilişkin yapılan incelemede, saldırıdan kısa süre önce cep telefonunun sıfırlandığın anlaşıldığı belirtilerek, ele geçirilen dijital materyalde Rusça "Bosna cezaevi adresi" yazısı ve Bosna Hersek'te gözaltına alınmasına ilişkin günlük notlarının olduğu anlatıldı.

Şüphelinin savunmasında, soruşturma kapsamında tutuklanan şüpheliler Amirjon Kholikov, Andrei Guzun ve Islam Magamedov'u daha önce gördüğünü beyan ettiği ifade edilen yazıda, şüphelinin Türkiye'de sabit adresinin olmadığı kaydedildi.(AA)

Ne olmuştu?

İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde Pazar ayini sırasında silahlı saldırı düzenlendi.  Kiliseye gelen kar maskeli iki kişi tarafından ateş açıldı, ayine katılanlar arasında bulunan Tuncer Murat Cihan adlı kişi hayatını kaybetti.

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde pazar ayini sırasında yapılan silahlı saldırıda yaşamını yitiren Tuncer Cihan için Kağıthane Nurtepe Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cemevindeki törene İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de katıldı.

TIKLAYIN - Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında silahlı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti

IKLAYIN - Santa Maria Kilisesi'nde öldürülen kişinin yeğeni: Sadece ziyarete geldi, hafif zihinsel engelliydi

TIKLAYIN - Sarıyer'de kiliseye düzenlenen silahlı saldırı anları kamerada

TIKLAYIN - Adalet Bakanı duyurdu: Santa Maria Kilisesi saldırısında Başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirildi

TIKLAYIN - Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırı | Yerlikaya: Zanlılardan biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı, DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz

TIKLAYIN - Papalık Vekili Massimiliano Palinuro: Cumhurbaşkanı bize cesaret verdi, gösterdiği yakınlık için cemaatimiz minnettar

TIKLAYIN - Santa Maria Kilisesi saldırısında hayatını kaybeden Tuncer Cihan için cenaze töreni düzenlendi | "İkram veriyorlar diye kiliseye ziyarete gitmiş, zavallıyı niye vurdular?"

TIKLAYIN - Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırıda hayatını kaybeden Tuncer Cihan'ın ablası: Yüzde 80 zihinsel engelliydi, melek gibi birini öldürdüler!

TIKLAYIN - Santa Maria Kilisesi'nde silahlı saldırının düzenlendiği bölüm görüntülendi

TIKLAYIN - Santa Maria saldırısı: IŞİD'li 7 kişi, saldırıdan üç hafta önce üç ayrı araçla Kayseri'ye gitmiş