Yaşam

Seks baş ağrıları: Orgazm öncesi ağrı artıyor

10 Mayıs 2024 10:38

T24 Dış Haberler

Cinsel aktivite ile ilişkilendirilen baş ağrısı hakkında yapılan araştırmalar, cinsel aktivitenin neden olduğu baş veya boyunda ortaya çıkan ağrı nöbetlerinin altında yatan nedenleri inceliyor. Baş ağrısı, cinsel aktivite sırasında yavaş yavaş artış gösterebilirken, orgazmdan hemen önce ve orgazm sırasında giderek artıyor. 

Ağrı nöbetleri, bir dakika ile 24 saat arasında şiddetli veya üç güne kadar hafif olabiliyor.  En yaygın türü, orgazm sırasında veya civarında hızlı ve şiddetli görülen bir baş ağrısı olarak tanımlanıyor. Bu baş ağrılarının erkeklerde kadınlardan 4 kat daha şiddetli olduğu ortaya çıktı.

Seks baş ağrılarının nedeni tam olarak anlaşılamamış olsa da, hipertansiyonu olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksek olduğundan, yüksek tansiyonla ilişkili olduğu öne sürülüyor. 

Bu ağrılara, gündelik yaşamda baş ağrısı ve migrenden muzdarip kişilerde daha yaygın olarak rastlanıyor. Seks baş ağrılarının da baş ve boyun çevresindeki damarların anormalliklerinden kaynaklanabildiği düşünülüyor.

Çalışmalar venöz stenozun (damarların daralması) ve öksürük veya eforla tetiklenen baş ağrılarının seks esnasında meydana geen ağrılarla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. 

Seks yaparken meydana gelen beyin kanaması vakaları da artış gösterirken, ABD'de beyin kanaması nedeniyle Acil Servise başvuran her 12 hastadan birinin ağrı başladığı esnada seks yaptığı ortaya çıktı.

Daha yeni bir ABD çalışmasında, seks sırasında intrakraniyal kanama (beyin kanaması) geçiren hastaların tıbbi kayıtları tarandığında, yakın zamanda incelenen 16 vakanın yarısında hipertansiyon örneğine rastlandı. 

ABD'de 61 yaşındaki bir kadının seks yaptıktan sonra beyin kanaması geçirdiği bildirildi. Kanama olduğunu fark etmeyen kadın, baş ağrısı için aspirin içerek acil servise başvurdu. Aspirin bir kan sulandırıcı olduğu için, kanamayı arttırma riski artıyor. 

Seks sırasında beyin kanaması ve felç riskinden kaçınmak için kalpte bir anevrizma veya delik olup olmadığını kontrol ettirmek tavsiye ediliyor.