Gündem

Şenyaşar ailesinden 2 kişinin katledildiği Suruç Devlet Hastanesi ile ilgili soruşturma tamamlandı; iddianame avukatlardan önce AA’ya tebliğ edildi

Suruç Devlet Hastanesi'nde dört yıl önce, Celal ve Esved Şenyaşar’ın, 2 kişinin yaralandığı olaylara ilişkin soruşturma 4 yıl sonra tamamlandı

14 Ekim 2022 18:18

14 Haziran 2018 tarihinde, Suruç Devlet Hastanesi'nde Celal ve Esved Şenyaşar’ın AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından katledilmesiyle ilgili  2'si tutuklu 20 sanık hakkında iddianame hazırlandı. İddianamenin Şenyaşar’ın ailesinin avukatlarından önce Anadolu Ajansı’na verildi.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, Celal ve Esved Şenyaşar’ın AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından katledilmesiyle ilgili 4 yıldır gizlilik kararı bulunan soruşma soruşturma tamamlandı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, 2'si tutuklu 19 sanık hakkında, "kasten öldürme", "kasten öldürmeye yardım etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kamu malına zarar verme", "işyeri dokunulmazlığını ihlal etme", "suç delilerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "bina içinde muhafaza altına alınmış olay eşya hakkında hırsızlık" suçlarından hazırlanan iddianame 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Ayrıca bir sanık hakkında da "kasten öldürmeye yardım etme" ve "kasten öldürmeye teşebbüse yardım etme" suçlarından 7. Ağır Ceza Mahkemesine birleştirme talebiyle kamu davası açıldı.

İddianamede, sanıkların, devlet hastanesinde yaşanan olaylara ilişkin görgü tanıklarının ifadesi ve güvenlik kamerası kayıtlarıyla belirlenen suçları işlediğinin tespit edildiği belirtildi. (AA)

Mezopotamya Ajansının haberine göre, iddianame Şenyaşar ailesinin avukatlarından önce Anadolu Ajansı’na verildi.

Ne olmuştu?

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları seçim çalışmaları sırasında işyerlerini ziyaret ettiği Şenyaşar ailesine saldırmış, başlayan olaylarda Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları Suruç Devlet Hastanesi’nde de saldırılarını sürdürmüş, ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar eşi Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilerek katledilmişti. Yaşanan olaylarda AKP’li milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da bulunamayan bir silahtan çıkan mermi ile yaşamını yitirmişti.

Olaya dair yürütülen soruşturma, aynı gün olmasına rağmen işyeri ve hastane olarak iki ayrı dosyaya ayrıldı. İşyeri dosyası ile ilgili açılan davada, Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl ile hapis cezası verildi.

  Hastanede yaşanan katliama dair 4 yıldır "Gizlilik" kararı ile yürütülen soruşturma dosyasıyla ilgili 22 Nisan 2022’de, aralarında AKP milletvekili Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız, yeğeni Osman Şah Yıldız, Şeğsin Yıldız (vekilin yeğeni belediyede çalışanı), Mustafa Amaç (vekilin danışmanı), İbrahim Şimşek (vekilin akrabası), Mikail Şimşek ve Osman Yıldız'ın da bulunduğu 11 kişi gözaltın alınmıştı.

23 Nisan’da AKP’li Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız ve Mekail Şimşek “Kasten öldürme”, “Kasten yaralama”, İbrahim Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız ise “Suç delillerini karartma, gizleme, yok etme”, “Muhafaza altına alınmış eşyaları çalma” nedeniyle tutuklanmıştı. İbrahim Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız’ın geçtiğimiz hafta tahliye edildiği öğrenilmişti.