Politika

Sezgin Tanrıkulu, 9. kez ertelenen duruşmaya isyan etti: Mahkemeden beklenen Tahir Elçi suikastini aydınlatacak, adaleti sağlayacak bir karar vermesiydi

29 Kasım 2023 18:26

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 8 yıl önce katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkında, "Mahkemeden beklenen, toplumun vicdanını kanatan bu siyasal suikasti aydınlatacak, sorumluları ortaya çıkartacak ve adaleti sağlayacak bir karar vermesiydi; ancak duruşma dokuzuncu kez ertelendi" açıklamasında bulundu.

CHP Milletvekili Tanrıkulu, sosyal medya platformu X üzerinden Tahir Elçi hakkında açıklamalarda bulundu. "Olayları kapatma üzerine kurgulanmış gibi bir iddianameyle karşı karşıyayız" diyen Tanrıkulu, "3 yıldır duruşma devam ediyor; maalesef cezasızlık üzerine kurulu bir yargı pratiği görüyoruz. Avukatların; sanıkların duruşma salonuna getirilmesi, tanıkların dinlenmesi dahil hiçbir talepleri kabul edilmedi" ifadelerini kullandı.

"Yargının İstanbul'dan verdiği gözaltı kararı bu cinayetin siyasal zeminini hazırladı"

Tanrıkulu'nun açıklamalarının tam metni şöyle:

"#Diyarbakır Baro Başkanı, dostum #TahirElçi; 8 yıl önce soruşturulmayan yüzlerce tehdidin ardından bir siyasal suikaste kurban gitti. Yargının İstanbul'dan verdiği gözaltı kararı da bu cinayetin siyasal zeminini hazırladı.

Tam 5 yıl soruşturma sürdü ve sonunda bir iddianame hazırlandı. Sorumluları ortaya çıkarma üzerine değil de adeta onları aklayıp olayları kapatma üzerine kurgulanmış gibi bir iddianameyle karşı karşıyayız.

3 yıldır duruşma devam ediyor; maalesef cezasızlık üzerine kurulu bir yargı pratiği görüyoruz. Avukatların; sanıkların duruşma salonuna getirilmesi, tanıkların dinlenmesi dahil hiçbir talepleri kabul edilmedi.

"Kamera kayıtları silinmiş, mahkeme, kayıtların neden silindiğinin araştırılmasını kabul etmedi"

Olay yerini gören 3 ayrı kamera kaydı olmasına rağmen, bu kayıtlar silinmiş. Mahkeme, bunların neden silindiğinin araştırılmasını bile kabul etmedi.

#TÜBİTAK'tan gelen rapor da karanlıkta kalan bu noktaları aydınlatmaya yönelik değil, sanıkları koruyan ve yargıyı cezasızlığa doğru götüren bir çizgide.

Dönemin Başbakanı #AhmetDavutoğlu, bu olayı "Siyasal suikast" olarak nitelendirmişti ve mahkeme de kendisinin tanık olarak dinlenmesini kabul etmişti. Fakat duruşma arasında celse açılarak avukatlar da yokken savcının talebiyle bu karar geri alındı.

Mahkemeden beklenen, toplumun vicdanını kanatan bu siyasal suikasti aydınlatacak, sorumluları ortaya çıkartacak ve adaleti sağlayacak bir karar vermesiydi; ancak duruşma dokuzuncu kez ertelendi. #TahirElçisiz8Yıl"