Seçim 2024

Sığınma evinde kalan kadınlar güvenlik endişesi nedeniyle oy kullanamıyor

19 Mart 2024 18:04

DEM Parti, sığınma evinde kalan ve güvenlik kaygısıyla seçimlerde oy kullanmayan kadınların durumuna dair Meclis'e soru önergesi verdi. DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a "

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, sığınma evlerinde bulunan kadınların seçme ve seçilme haklarını kullanamadıklarına dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddelerince yazılı olarak cevaplaması için Meclis’e soru önergesi sundu.

2019 yerel seçimlerinde sığınma evlerinde kalan yaklaşık 30 bin kadının adreslerinin Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenilebileceği endişesiyle sandık başına gitmediği belirtilen önergede, “Bu sebeple 2009 yılından beri sığınma evlerinde bulunan kadınların oy haklarından mahrum bırakıldığı kamuoyuna yansımıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 2018 Genel Seçimlerinde ve 2019 Yerel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan her 5 kadından 4’ü oy kullanamamıştır. Bakanlık oy kullanma talebinde bulunan kadınların güvenliklerinin sağlandığını açıklamıştır. Ancak söz konusu uygulamanın birçok risk taşıdığı, kadınların çok ciddi güvenlik kaygısı olduğu açıktır” ifadeleri yer aldı.

Önergede, “Türkiye Kadın Hakları Federasyonu, YSK’nın koruma kararı aldıran kadınlara yönelik tedbirlerinin yetersiz olduğunu, koruma kararı aldırmamış ama sığınma evine gitmiş kadınların nerede oy kullanacağına dair ibare bulunmadığını ifade etmiştir” denildi.

Önergede yer alan sorular şu şekilde:

"-2018 Genel Seçimlerinde ve 2019 Yerel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan her 5 kadından 4’ü oy kullanamadığı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

-Şiddete maruz kalmış kadınların yurttaşlık hakları gereği olarak oy kullanmasına yönelik Bakanlığınızın çalışmaları ve girişimleri nelerdir?

-YSK’nın tedbirlerinin yetersiz olmasına, koruma kararı aldırmayan ancak sığınma evlerinde bulunan kadınların güvenli bir şekilde oy kullanmasına yönelik Bakanlığınız tedbir almış mıdır? Bu tedbirler nelerdir?

-2024 Mart ayı itibariyle sığınma evlerinde bulunan kadın sayısı kaçtır? 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan kadınların bulundukları yerlerde oy kullanmasına yönelik Bakanlığınız adım atacak mıdır?

-2023 Genel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan kadın sayısı kaçtır? Bu kadınlardan kaçı oy kullanmıştır?

-2023 Genel Seçimlerinde Muş’ta sığınma evinde bulunan kadın sayısı kaçtır? Bu kadınlardan kaçı oy kullanmıştır?”