Ekonomi

Sitelerde yönetim krizi büyüyor, şikâyet yağıyor: Beklenen yasal düzenlemeler neler?

"Meclis’in açılmasıyla gündeme gelecek"

17 Mart 2024 08:48

Bu yıl ocak-şubat döneminde yapılan aidat zamları, apartman ve site sakinlerinin tepkisini çekti. Fahiş aidatlara şikâyet yağıyor, iktidardan konuya ilişkin düzenleme yapılması talep ediliyor.

Hürriyet’e konuşan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı, “Son birkaç ayda yüzlerce şikâyet maili aldık. İstanbul ağırlıkta ama Samsun’dan da bize ulaşanlar var. Vatandaş artık bıktık diyor. Gelen şikâyetler sonrası yaptığımız saha incelemesi de haklı olduklarını gösteriyor” dedi.

Asgari ücret artışı nedeniyle aidatlara zammın kaçınılmaz olduğunu, ancak yüzde 40-50 bandında olması gereken artışın yüzde 150-200’e kadar çıktığını dile getiren Saldalcı, “Ayrıca güvenlik, temizlik gibi hizmetlerde usulsüz faturalar kesildiğini biliyoruz. Birçok sitede illegal gruplar yönetim bütçelerine göz koymuş durumda. Site sakinlerine düşen en önemli görev genel kurullara katılmak. Zamların, bütçelerin belirlendiği toplantılara maalesef katılım çok düşük” diye konuştu.

Yetersiz ve kötü niyetli site yönetim şirketlerinin çoğunlukta olduğunu söyleyen Saldalcı, “Site yönetim şirketlerine lisans şartı getirecek düzenlemenin Meclis’in açılmasıyla gündeme geleceğini düşünüyoruz. Bakanlık ve yeni kurulacak ‘Tesis Yöneticileri Birliği’, usul ve esasların belirlenmesi için çalışacak. Artık önüne gelen, bütçeye göz koyan yönetim şirketi kuramayacak. İlk adım yönetim şirketleri, sonra apartman yöneticileri için de şartlar belirlenecek” dedi.

Sandalcı, yönetim şirketleri için beklenen yasal düzenleme için şu bilgileri paylaştı:

- “Önce meslek standartları belirlenecek, sonra buna göre tesis yönetim şirketlerine lisans verilecek. Lisansı olmayan faaliyet gösteremeyecek.

- Yöneticilere eğitimler verilecek ve sınavlarla yeterlilikleri ölçülecek.

- Şirketlerin adli sicil kayıtları kontrol edilecek, bugün gördüğümüz illegal oluşumların varlığına son verilecek.

- Yerli bir yazılım devreye girecek. Böylece sitelerdeki gelir gider kalemleri daha kolay denetlenecek, usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Aynı zamanda bu yolla kat maliklerine ait kişisel bilgilerin güvenliği de sağlanacak.”