Dünya

Slovakya Başbakanı Fico'ya suikast girişimi; saldırganın 71 yaşında bir aktivist olduğu söyleniyor

İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estoka olayı siyasi amaçlı bir suikast girişimi olarak nitelendirdi

16 Mayıs 2024 09:28

T24 Dış Haberler

Slovakya Başbakanı Robert Fico, dün bir silahlı saldırıda ağır yaralanmıştı. Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba, BBC'ye yaptığı açıklamada Fico'nun ameliyatının "iyi geçtiğini" ve hayatî tehlikenin kalmadığını söyledi. 

Slovakya Başbakanı Fico'ya yönelik saldırının ardından olay yerinde bir şüpheli gözaltına alınmıştı. İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estoka olayı siyasi amaçlı bir suikast girişimi olarak nitelendirdi.

Fico, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların sona erdirilmesi yönündeki çağrıları nedeniyle ülkesinde ve AB'de ise tartışmalı bir figür. Ancak silahlı saldırı çok geniş bir kesim tarafından kınandı ve demokrasiye yönelik bir saldırı olarak nitelendirildi. 

Olay yerinde bir kişi gözaltına alındı

Yakın mesafeden ateş edildi

Silahlı saldırgan, Handlova'daki bir kültür merkezinin dışında toplanan Fico destekçilerinden oluşan küçük bir kalabalığın içindeydi.

Silahlı saldırı Fico'nun güvenlik görevlilerini tamamen şaşırtmış gibi görünüyor. Görüntülerde başbakanın vurulduktan sonra birkaç polis tarafından taşındığı ve bir arabaya bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldığı görülüyor.

Silahlı saldırgan yakın mesafeden beş el ateş etti ve Fico karnından ve kolundan vuruldu.

Savunma Bakanı Robert Kalinak'a göre, silahlı saldırının ardından hastaneye kaldırıldı ve birkaç saat ameliyatta "yaşam mücadelesi" verdi.

Başbakan Fico'nun durumuyla ilgil henüz resmî bir açıklama yapılmasa da BBC'nin Newshour programına katılan Başbakan Yardımcısı Taraba, "Bildiğim kadarıyla operasyon iyi geçti ve sonunda hayatta kalacağını tahmin ediyorum" dedi. 

Taraba, başbakanın "çok yakından" vurulduğunu ve "bir kurşunun karnından geçtiğini, ikincisinin ise eklemine isabet ettiğini" sözlerine ekledi.

Saldırganın kimliği tespit edilemedi

Polis, şüpheli olduğu iddia edilen kişinin kimliğini henüz tespit edemedi. Yerel basında yer alan ve doğrulanmayan haberlerde şüphelinin 71 yaşında bir yazar ve siyasi aktivist olduğu belirtiliyor.

Slovak medyasında yaygın olarak dolaşan bir videoda şüphelinin yer aldığı iddia ediliyor. Görüntülerde adam, hükümet politikasına ve devlet medyasına karşı tutumuna katılmadığını söylüyor. 

Silahlı saldırı, parlamentonun hükümetin Slovakya'nın kamu yayıncısı RTVS'nin lağvedilmesi önerisini görüşmeye başladığı gün gerçekleşti.

Binlerce Slovak geçtiğimiz haftalarda kamu yayıncısında yapılması planlanan reformu protesto etmişti. 

İçişleri Bakanı Estok ise düzenlediği basın toplantısında "Birçoğunuz bu nefreti ekenlerdiniz" diyerek medyayı 59 yaşındaki Fico'nun vurulmasına yol açan iklime katkıda bulunmakla suçladı. 

Hastaneden açıklama: Fico'nun durumu stabil ancak ciddi

Reuters'in haberine göre, bir hastane yöneticisi bugün yaptığı açıklamada Robert Fico'nun durumunun stabilize edildiğini ancak ciddiyetini koruduğunu söyledi.

Yönetici, "Şu anda durumu stabil ancak gerçekten çok ciddi, yoğun bakım ünitesinde olacak" dedi.