Gündem

Mağarada mahsur kalan Mark Dickey için son 180 metre

11 Eylül 2023 19:11

Mersin'deki Morca Mağarası'nda 1040 metre derinlikte araştırma yaparken mide kanaması geçiren ABD'li mağaracı Mark Dickey'i kurtarma operasyonunda 180 metreye ulaşıldı. 

Anadolu Speoloji Grubu Derneği’nin (ASPEG) organizasyonunda Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Mağarası’nda yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için keşif gezisine katılan 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan, aralarında nişanlısı Jessica Van Ord’un da olduğu ekibe liderlik yapan profesyonel mağaracı ABD’li Mark Dickey, 2 Eylül’de 1200 metre derinlikte mide kanaması geçirmişti. 

10 Haber’den Caner Taşpınar’ın haberine göre; kurtarma operasyonunu yöneten ekibin içinde yer alan Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, son durumu anlattı.

Genç, şunları söyledi: 

“Şu anda eksi 180’e ulaştı ve dinlenmeye geçildi. Burada sıvı beslenmesi yapılıyor. Planlanandan daha hızlı gidiyoruz. Kan veriliyor, plazma veriliyor, damar beslemesi yapılıyor. Zor bir mağara olduğu için bazı noktalarda hızlı gidilirken, bazı noktalarda coğrafi koşullar buna izin vermiyor. Dar kısımlarda çalışmalar yapılıyor, genişletilmeye çalışılıyor. Plan iyi gidiyor. İleriye dönük kesin olarak bir şey söylemek mümkün değil, tahmini olarak yaklaşık 10 saat sonra çıkış yapılmasını bekliyoruz. Şu ana kadar çok planlı çalışıldı. Gelinen noktada artık Türk ekibimiz de devreye girdi ve Macar ve Türk ekibi ortak çalışma yapıyor.”

 

TIKLAYIN - ABD'li mağaracı Mark Dickey'nin mahsur kaldığı Morca Düdeni hakkında neler biliniyor?

TIKLAYIN - ABD'li araştırmacının mağaradan çıkışı için son 400 metre: En geç yarın mağaradan çıkarılması bekleniyor