Gündem

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmer, Türkiye'de: Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı

Bir Dışişleri yetkilisinin verdiği bilgiye göre, 2023 yılında 50 milyar dolar olan ticaret hacminin 60 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor

Steinmeier, Almanya Büyükelçiliğinin Tarabya'daki tarihi yazlık rezidansındaki davette 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü

22 Nisan 2024 21:28

T24 Haber Merkezi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye-Almanya Dostluk Anlaşması'nın 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla üç günlük resmi ziyareti kapsamında Türkiye'de. Steinmeier'in temaslarında göç, terörle mücadele ve ekonomi gibi konuların yanı sıra Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik süreci de gündemde olacak. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "NATO müttefiki ülkelerimiz arasında terörle mücadele, güvenlik ve göç konularındaki karşılıklı anlayışı güçlendirmeyi ve görüşmelerde bu alanlardaki beklentilerimizi de ele almayı amaçlıyoruz" bilgisini paylaştı. 

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye-Almanya Dostluk Anlaşması'nın 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla yaptığı resmi ziyaretinin ilk durağı İstanbul oldu. Steinmeier’in Cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı ilk ziyaret, Almanya ile üst düzeyli temasların devamlılığı ve ikili ilişkilere karşılıklı atfedilen önemin göstergesi olarak görülüyor.

Ticaret hacminin 60 milyar dolar seviyesine çıkarılması bekleniyor 

Almanya'nın 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde en fazla destek veren ülkeler arasında yer aldığını anımsatan Dışişleri yetkilisi, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarından olduğunu ve 2023 yılında 50 milyar dolar olan ticaret hacminin 60 milyar dolar seviyesine çıkarılmasının hedeflediğini belirtti. 

Yetkili, "NATO müttefiki ülkelerimiz arasında terörle mücadele, güvenlik ve göç konularındaki karşılıklı anlayışı güçlendirmeyi ve görüşmelerde bu alanlardaki beklentilerimizi de ele almayı amaçlıyoruz" bilgisini paylaştı. 

Ankara, AB'ye tam üyelik, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınması süreçlerinde Almanya'nın yapıcı bir rol üstlenmesi beklentisinde.  

Almanya Türk toplumunu ilgilendiren konuların da ele alınacağı görüşmelerde İsrail-Filistin, Ukrayna-Rusya ve Kıbrıs başta olmak üzere bölgesel gelişmeler de gündemde olacak. 

TIKLAYIN - Fotoğraflarla 10 yıl sonra ilk ziyaret: Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanya’ya iş göçünün başladığı noktada karşılandı

TIKLAYIN - Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul'da: Sirkeci Garı ziyareti sırasında protesto edildi

İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen tarafından havaalanında karşılanan Steinmeier, Sirkeci Garı'nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştü. Steinmeier, ‘Gurbette Hasret’ sergisini ziyaret ettiği toplanan bir grup tarafından Almanya'nın Filistin politikasını nedeniyle protesto edildi.

Almanya Cumhurbaşkanı, Sirkeci Garı'nda

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Dr. Frank-Walter Steinmeier'i 63 yıl önce Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Sirkeci Tren Garı’nda karşıladı. Cumhurbaşkanı Steinmeier ve İmamoğlu, karşılama sonrasında basın mensuplarına ziyaret anısına poz verdi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht ile birlikte, İmamoğlu liderliğindeki İBB heyetiyle, tarihi Orient Express Lokantasında, basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Steinmeier ve İmamoğlu, kendilerine dahil olan İstanbul Valisi Davut Gül ile birlikte, “Demiryolu Müzesi”ni ziyaret etti.

Müzeyi ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezen heyet, “Almanya'ya Türk İşçilerin Göçü” temalı sergi ile Türk kadın işçiler ve onların müziklerini konu alan “Gurbette Hasret” sergisini de ziyaret ederek, Almanya’ya göçün görsel hafızasını deneyimledi.

Steinmeier protesto edildi; "Katil Almanya!"

Steinmeier'in Sirkeci Garı'ndaki ‘Gurbette Hasret’ sergisini ziyareti sırasında bir grup Almanya'nın Filistin politikasını protesto etti. "Soykırım suçlusu katil Almanya" sloganı atan gruptan bazı göstericiler gözaltına alındı.

TIKLAYIN - Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier için ney çalan müzisyen Burcu Karadağ: Vize sorununu anlattım, baktı ki benden kurtuluş yok, 'Çözün bu işi' dedi!

TIKLAYIN - Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Orhan Pamuk'la Masumiyet Müzesi'nde

 

Abdullah Gül ve İmamoğlu ile aynı davette

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya Büyükelçiliğinin Tarabya'daki tarihi yazlık rezidansında, iş dünyası, gazeteci, siyasetçi ve spor dünyasından isimlere davet verdi. Davete, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu da katıldı.

Walter Steinmeier, davete katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir süre sohbet etti.

"Almanya ile Türkiye 100 yıldır sıkı sıkıya bağlı"

Steinmeier, Alman Büyükelçiliğine ait Tarabya Rezidansı'nda verdiği davette yaptığı konuşmada, "Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği'nde Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. Ayrıca dış politika alanında, NATO'da ve şu anda Orta Doğu'da yaşanan dramatik ve son derece tehlikeli kriz durumu karşısında da çok yakın bir işbirliği içindeyiz." dedi.

Türkiye ve Almanya'nın, sadece ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olmadığını ifade eden Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin yüzyıllar boyunca kurulan insani bağlar sayesinde canlılığını koruduğunu belirtti.

Alman Cumhurbaşkanı, Tarabya'daki rezidansın, aynı zamanda Türkler ve Almanlar arasındaki yakın ilişkinin ne kadar eskiye dayandığını da gösterdiğine işaret ederek, "Sultan Abdülhamid 1880 yılında, daha da büyük bir dostluk beklentisiyle burayı Alman İmparatorluğu'na vermiştir. Türk-Alman ilişkileri ancak böylesine etkileyici bir ortamda gelişip serpilebilirdi. Bunun arkasındaki fikir de kesinlikle buydu." ifadelerini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin bugün hala her yerde, Ankara'nın sokaklarında ve meydanlarında görülebildiğine işaret ederek şunları söyledi:

"Bruno Taut ve Berlin'in eski belediye başkanı Ernst Reuter gibi dünyaca ünlü Alman mimarlar 1933'ten itibaren Türkiye'ye sığınmış ve genç Cumhuriyetin inşasına katkıda bulunmuşlardır. Dolayısıyla biz Almanların, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye'nin şekillenmesine katkımızın olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak bunun da ötesinde, artık yaklaşık üç milyon Türkiye kökenli insan da ülkeme şekil veriyorlar, birçoğu Alman vatandaşı oldu ve bizim bir parçamızlar. Uzun bir süre birçok insan onları sadece misafir işçi olarak gördü, geçici bir süre için gelen yabancılar olarak kaldılar. Hatta ikinci ya da üçüncü kuşakta bile, Almanya'da doğup büyümüş olsalar bile, birçok kişi Türkiye kökenli insanlarda sadece farklılıkları gördü ve aslında çoktan bize ait olduklarını kabul etmediler. Onlar göçmen kökenli insanlar değil, ülkemiz göçmen kökenli bir ülke. Anayasamızın 75. yıl dönümü öncesinde, Cumhuriyetimizin doğum günü kutlamalarından bir ay önce Türkiye'ye gelerek şunları ifade etmek benim için önemliydi; Sizin hikayeleriniz, ülkemizdeki dört kuşak Türkiye kökenli insanın hikayeleri, Almanya'nın geçmişinin bir parçasıdır."

Neyzen Karadağ'ın vize ricasını kırmadı: Çözün bu işi

Davette, Türkiye'nin ünlü neyzeni, müzisyen Burcu Karadağ da Steinmeier için ney konseri verdi. Instagram hesabından Steinmeier ve İmamoğlu ile fotoğrafını paylaşan Karadağ, davette Steinmeier'e Türkiye-Almanya arasındaki vize sorunundan bahsettiğini anlattı. Steinmeier'e, Türkiye'den Almanya'ya vize başvurularında özellikle sanatçılar ve iş insanlarının büyük problem yaşandığından bahseden Karadağ, Almanya Cumhurbaşkanı'nın bunun üzerine "Çözün bu işi" diye görevlendirmelerde bulunduğunu aktardı.

Karadağ'ın paylaşımı şöyle:

“'Ağır' konuklarla dolu bir akşamüstü geçirdik. Sayın Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier‘in Türkiye ziyareti sebebiyle verilen resepsiyonda ufak bir Ney konseri yapmış olmaktan dolayı çok mutluyum. Kendisine ayrıca ülkemizde yaşanan -ve son yıllarda daha da kötüye giden- özellikle sanatçı ve iş insanları için büyük bir problem olan 'vize' sorununu anlattım ve bu sorunun çözülmesi için ricada bulundum :) Baktı ki benden kurtuluş yok -çözün bu işi -diye görevlendirmelerde bulundu sağ olsun :) Her şey halkımız için , çalışıyoruz:) Sayın Kültür Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve Sayın İstanbul Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile de hoş sohbet eyledik… Çok güzel bir akşam oldu, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim…"

Steinmeier İstanbul ziyaretinde döner kesti

Steinmeier, rezidansta, Berlin'de döner dükkanı işleten üçüncü kuşaktan Arif Keleş'le birlikte döner kesti. Keleş'in Türkiye ziyaretinde kendisine eşlik etmesinden memnuniyet duyduğunu vurgulayan Steinmeier, Türk misafir işçiler tarafından geliştirilen döner kebabının, artık Almanya'nın ulusal yemeği haline geldiğini belirtti.

Steinmeier, "Hiçbir fast food yemeği Almanya'da dönerden daha çok satılmıyor, daha çok yenmiyor, hatta daha çok ihraç edilmiyor." dedi.

Keleş de böyle anlamlı bir ziyarette Cumhurbaşkanı Steinmeier ile döner kesmenin kendisi için gurur verici olduğunu söyledi.

Davete, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ve Alman Federal Milletvekilleri Serap Güler ve Nils Schmidt ile spor, siyaset ve iş dünyasından oluşan seçkin davetliler katıldı.

Konuklar döner yemek için uzun kuyruklar oluşturdu.

Orhan Pamuk'la Masumiyet Müzesi'ne ziyaret

Steinmeier, Tarabya'daki davet programının ardından Beyoğlu'ndaki Masumiyet Müzesi'ne geldi.

Burada kendisini kapıda karşılayan yazar Orhan Pamuk ile bir süre sohbet eden Steinmeier, sonra müzeyi gezdi.

Steinmeier'e, müzenin karşısındaki antikacı dükkanında, Almanya'nın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı tutumu nedeniyle tepki gösterildi.

Camına Filistin ve Türk bayrağı asılan dükkanda, Almanca "Sayın Federal Başkan, Gazze'deki katliamı durdurun" yazılı döviz asıldı.

Steinmeier'in müzeye gelişi sırasında dükkandan, yüksek sesle "Leve Palestina" (Yaşasın Filistin) şarkısı çalındı.

Steinmeier, yaklaşık 1 saat süren ziyaretinin ardından müzeden ayrıldı.