Dünya

Suudi Arabistan'da ilk caz festivali; kadın ve erkekler ayrı bölümlerden izledi

​5.000'den fazla gösteri, festival ve konser yapılması planlanıyor

28 Şubat 2018 15:43

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ülkenin tutucu imajını değiştirme kampanyası çerçevesinde ilk kez kadın ve erkekler başkent Riyad'da düzenlenen caz festivalinde birlikte müzik dinleyerek eğlendi. Kadın ve erkekler konser alanında kendileri için ayrılan ayrı bölümlerde yer aldı.

Riyad'da 3 gün süren festivale yabancı turistlerin yanı sıra Suudiler büyük ilgi gösterdi. Festivale Suudi grupların yanı sıra Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan ve ABD'nin New Orleans kentinden gruplar katıldı. 

Lübnanlı müzisyen Chady Nashef grubuyla birlikte 'Hotel California' şarkısını icra ederken alandaki izleyiciler şarkıya eşlik etti.  

Kadın ve erkekler konseri ayrı bölümlerden izledi

Sputnik'te yer alan habere göre cinsiyet eşitliğine dayalı reformlar ülkede hız kazansa da sınırlamalar devam ediyor. Caz festivali sırasında kadınlar ve erkekler ayrı bölümlerden konserleri izledi. Aileler ise kadınlı erkekli olarak birlikte konseri izleyebildi.

Min Riyad adlı Suudi müzik grubundan Saleh Zaid adlı müzisyen "Bugün sabah kalkıp caz festivaline gittiğim ve benim gibi insanlar, hemşehrilerimin önünde performansımı icra ettiğim için çok mutluyum. Bunu kelimelerle ifade edemiyorum" diye konuştu.

İlk opera binası Cidde'de açılacak

Bu arada Riyad'daki Prenses Nura Üniversitesi'nde ilk kez 'Antar ve Abla' adlı efsanevi aşk hikayesini konu alan bir opera ilk kez sahne aldı. Geçen cuma ve cumartesi günü düzenlenen etkinliğe Suudiler büyük gösterdi.

Suudi Arabistan Genel Eğlence Otoritesi ülkedeki ilk opera binasının Kızıldeniz kıyısındaki Cidde kentinde açılacağını duyurmuştu ancak opera binasının açılış tarihi henüz bilinmiyor.

​5.000'den fazla gösteri, festival ve konser yapılacak

Suudi Arabistan Genel Eğlence Otoritesi geçen perşembe ayrıca ülkede 2018 boyunca 5.000'den fazla konser, gösteri ve festivalin düzenleneceğini açıkladı.

Bu rakamın geçen sene yapılan benzer etkinliklerin sayısının 2 katı olduğu belirtiliyor.Suudi Arabistan'da 35 yıldır süren sinema yasağı sonlanmış ayrıca kadınlara araç kullanma yasağı kalkmıştı