Seçim 2024

T24 Yazarı Hasan Cemal, seçim sonuçlarını yorumladı: Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunun galibi İmamoğlu'dur

31 Mart 2024 23:49

T24 Yazarı Hasan Cemal, yerel seçim sonuçlarını yorumladı. Seçimin kesin mağlubunun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Cemal, "Ben, bu İstanbul seçimini Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turu olarak kabul ediyorum. Ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunun galibi İmamoğlu'dur" dedi.

T24 canlı yayınında Candan Yıldız ve Rıdvan Akar'ın sorularını yanıtlayan Hasan Cemal, seçim sonuçlarıyla ilgili dört tespitinin olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Erdoğan yenildi"

Bir defa seçimin kesin mağlubu Erdoğandır. Ben, bu İstanbul seçimini Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turu olarak kabul ediyorum. Ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunun galibi İmamoğlu'dur. Gözüken o ki, CHP 1977'den bu yana ilk kez birinci parti oldu. Belki daha da önemlisi, AKP 22 yıldır ilk kez ikinci parti konumuna düşüyor. 

Erdoğan, bu seçimde yenilgiye uğradı. Türkiye genelinde ilk kez 22 yıldır ikinci parti konumuna düşüyor olması, başlı başına büyük bir yenilgi. Onu da bir tarafa koyun, İstanbul seçimleri Erdoğa ile İmamoğlu arasında geçti. Orada asıl rakip Erdoğan'dı. Ve Erdoğan yenildi.  Ve bu yenilgiyle birlikte, bundan sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci denemesini İmamoğlu kazandı. İmamoğlu'nun da yarın sabahtan itibaren bundan sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimini CHP yönetimiyle planlaması lazım.

"Erdoğan, bundan sonra istediğini yapamaz"

Hasan Cemal, "Erdoğan'ın elindeki seçenekler, kısa vadeli planlar, Anayasa değişikliği planları ne olur?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Böyle bir seçim yenilgisinden sonra bir siyasi lider, bundan sonra istediğini hiç yapamaz. Yani, inandırıcı olması zordur. Bir bakıma hezimet yaşadı. İstanbul'a bak, İzmir'e bak, Ankara'da katladı Mansur Yavaş. Adana, Bursa, İzmir, nereden bakarsanız bakın, çok başarılı CHP için.

"Kürtler ve DEM Parti, Türkiye siyasetindeki varlığını gösterdi"

DEM Parti'nin aldığı seçim sonuçlarına yönelik soruya, "DEM Parti, oylarını belirli yerlerde korudu, belirli yerlerde artırdı. İstanbul'da beklenen oldu, Kürtler İmamoğlu'nu destekledi. Kürtler ve DEM Parti, Türkiye siyasetindeki varlığını gösterdi. Türkiye siyasetinde demokrasi yeniden canlanacaksa, varlığını koruyacaksa, Kürtlerin orada önemli bir rolü olacak. Bunu CHP'nin de görmezden gelmediğini biliyorum" yanıtını verdi.

"Türkiye için yeni bir başlangıç oldu"

"Seçimin sonucu, düne göre beni daha iyimser kıldı" diyen Cemal, "İnşallah bir hayal kırıklığına uğramam. Mayıs ayındaki genel seçi sonucunun bizde yarattığı hayal kırıklığından sonra, bu yeni bir başlangıç oldu Türkiye için. O yüzden de CHP'yi kutluyorum" ifadelerini kullandı.