Dünya

Tabakta yılanlar: Bilim insanları pitonların geleceğin yiyeceği olduğunu öne sürdü

15 Mart 2024 14:12

T24 Dış Haberler

Araştırmacılar, daha hızlı büyüdükleri ve diğer çiftlik hayvanlarına göre çok daha az yiyeceğe ihtiyaç duydukları için piton etinin diğer çiftlik etlerine göre daha sürdürülebilir bir alternatif sağlayabileceğini öne sürdü. 

Dr Daniel Natusch ve ekibi, Tayland'ın Uttaradit Eyaleti ve Vietnam'ın Ho Chi Minh şehrindeki iki yılan çiftliğinde 4 bin 601 pitonun büyüme oranlarını inceledi. 

Pitonlar, kemirgenler ve balık unu gibi proteinlerle beslendiler ve 12 ay boyunca haftalık olarak ölçülüp tartıldılar. Pitonların günde 46 grama kadar hızla büyüdüğü ve dişilerin erkeklerden bile daha yüksek büyüme oranlarına sahip olduğu keşfedildi.

Tarım sistemleri çevre ve nüfus baskılarıyla mücadele edilirken yılan, balık ve böcek gibi soğukkanlı hayvanların bazı Asya ülkelerinde popülaritesi artmaya başladı. Bu hayvanlar, sığır veya kümes hayvanları gibi hayvanlara göre enerji açısından daha verimli ve bazı etlere iyi bir alternatif olduğu öne sürülüyor.

Bilim insanlarına göre bulgular, ticari piton çiftçiliğinin mevcut hayvancılık sistemlerini tamamlayabilecek uygulanabilir ve sürdürülebilir bir gıda üretim seçeneği olabileceği öne sürüldü.

Çalışmada, piton etinin tadı ile ilgili yorum yapılmadı.