Dünya

Tarih tekerrür etti: Bakan Aral’ın ‘çay’ içmesinden 37 yıl sonra Japonya Başbakanı radyoaktif su dökülen okyanustan balık yedi

30 Ağustos 2023 19:10

T24 Dış Haberler

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, halkı okyanusta tehlikeli madde bulunmadığına ikna etmek için Fukuşima Nükleer Santrali’nde biriktirilen ve radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyun boşaltılmaya başladığı Pasifik Okyanusu'ndan çıkartılmış balık yedi. Kişida'nın halkı 'ikna yöntemi', akıllara 1986 yılında meydana gelen Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktörünün patlamasından sonra radyasyona karşı halka güven vermek için kameralar karşısında çay içen Cahit Aral'ı getirdi.

12 yıl önce Japonya'da yaşanan depremde, tsunami dalgaları Fukuşima Nükleer Santrali'ni de vurmuş, santralde meydana gelen kazanın yanı sıra reaktörlere su dolmuştu. Japonya, bütün tepkilere rağmen bu ay itibariyle reaktörlerdeki arıtılmış radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu'na boşaltmaya başladı. 

Kişida ve kabinesinden üç bakan, çarşamba günü öğle yemeği için Fukuşima'da buluşup çiğ etten yapılan saşimi yedi. Kişida, yemeği izlemeye davet edilen gazetecilere "yemeğin çok lezzetli" olduğunu söyledi. 

Kişida, herkesten "Sanriku Joban'dan çıkanlar dahil olmak üzere Japonya'daki tüm deniz ürünlerine desteklerini göstermelerini" istedi. 

Akıllara Aral geldi

26 Nisan 1986'da saat 1.23'te Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktörü büyük bir patlamayla havaya uçmuş, dünya tarihinin en büyük nükleer kazası yaşanmıştı. Nükleer serpinti Avrupa ve Karadeniz'in birçok noktasına yayıldı. Karadeniz üzerinden gelen radyasyonun Türkiye'deki etkisi çokça tartışıldı ve Karadeniz'de yetişen çayın serpintiye maruz kalıp kalmadığı tartışma konusu oldu. 

1986'nın Aralık ayında Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Aral, "halka çayın güvenli olduğunu göstermek için" Rize'de düzenlenen basın toplantısında  demli bir çay içti ve tehlike olmadığını savundu. Aral, “Eğer çaydaki radyasyondan 10 kişinin bile öleceğine inansak, çayı imha eder, 150 milyarlık ithalat yapardık” dedi.

Aral ayrıca “dinine, imanına inana radyasyon var demez. Radyasyon haberlerinin büyütülmesi yüzünden turizmimiz de, ticaretimiz de aksadı” açıklamasında da bulunmuştu. 

Felaketten sonra tartışmalar sürerken 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ayrıca, "Vücudumuz her şeye alışmış. Radyasyon madyasyondan bize bir şey olmaz“ demiş, dönemin Başbakanı Turgut Özal da, “Azıcık radyasyondan bir şey olmaz“ ve  “Radyasyonlu çay lezzetli oluyor” söylemleriyle onu desteklemişti.