Gündem

Tarihi buluşma 45 dakika sürdü: Devlet Bahçeli ve Özgür Özel görüştü

07 Mayıs 2024 12:00

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Bahçeli'nin makam odasında gerçekleşen görüşme 45 dakika sürdü. Özel, Bahçeli ile görüşmesinin ardından partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Bugün Sayın Bahçeli ile yaptığımız görüşmeden sonra Sayın Bahçeli büyük bir nezaketle bana açıklama yapabilirsiniz dediği halde ben kendisini orada, grubunun kapısının önünde ayakta bekleterek bir açıklama yapmayı doğru bulmadım. Toplantıda ve görüşmede her hususu bu kürsüden paylaşacak değilim" dedi. 

Perşembe günü AKP Genel Merkezi’nde Erdoğan ve Özel’in yaptığı görüşme sonrası iktidar kanadında gerçekleşen ikinci kritik buluşma bugün gerçekleşti.

Bahçeli, Özel’i Meclisteki makam odasının önünde karşıladı. Özgür Özel görüşmeye CHP Meclis İdare Amiri Uğur Bayraktutan, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Gökhan Günaydın ile birlikte geldi. Ancak görüşme odasına yalnızca Özel’in alınması dikkati çekti. Bahçeli, Özel’i karşılarken yanında Meclis Başkanvekili Celal Adan, Meclis İdare Amiri Sermet Atay ve Grup Başkanvekili Erkan Akçay vardı.

MHP lideri, Özel görüşmesi öncesinde partisinin grup toplantısında nabzı yüksek bir konuşma gerçekleştirdi. CHP’ye yüklenen Bahçeli, Özel'in Avrupa temaslarının ardından yaptığı, "Saati soruyorsun, Osman Kavala’yı çıkar" diyorlar sözlerine “Saati merak ederse bana sorabilir" diye yanıt verdi. MHP lideri, konuşmasında eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti üzerinden MHP’ye gelen eleştirilere de sert bir dille yanıt vermiş; “Mezkur iddianame ile ilgili mahkeme tarafından kabul edilip yargılama süreci derhal başlatılmalıdır. Kimin elinde hangi bilgi ve belge varsa mahkemeye sunmalıdır. Hatta şahit olarak dinlenmek isteyenlere mahkeme kapısı açılmalıdır. Bakalım hukuki süreç Ankara'da mı bitecek Pensilvanya'ya mı dayanacak, hodri meydan” sözlerini kaydetti.

Bahçeli'nin sert çıkışlarının ardından gözler toplantıya çevrildi, Özel’in hangi taleplerde bulunacağı merak ediliyor. CHP MYK’nın ardından partili kurmaylar, AKP’de gerçekleşen görüşmenin bir benzerinin Bahçeli ile gerçekleştirileceğini söylemişti. Bu doğrulta Sinan Ateş cinayetinin de Osman Kavala’nın tutukluluğunun da konuşulması bekleniyor.

"Kıymetli aktarımlar ve istifade ettiğimiz görüşler için kendisine teşekkür ediyorum"

Özel, Bahçeli görüşmesinin ardından partisinin grup toplantısında görüşmeye ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Seçimden sonra asla şımarmadan, kibre kapılmadan, bulunduğundan başka bir konuma kendini koyup kimseye yüksekten bakmadan ilerliyoruz. Birinci parti olmanın mesuliyeti ile tüm siyasi partilerin genel başkanlarıyla görüştük. Görüşüyoruz. Görüşmeye devam edeceğiz. Yine bugün Sayın Devlet Bahçeli’den, MHP’nin Sayın Genel Başkanından dün talep ettiğimiz randevumuz saatler içinde bir gün sonra karşılanarak bizleri kabul ettiler. Sayın Bahçeli’ye ve onun şahsında MHP’nin tüm üyelerine bundan dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi ile gayet olumlu, verimli geçen bir görüşme gerçekleştirdik. Hem ev sahipliği, hem de görüşmedeki fikir alışverişleri, geçmiş tecrübeleri, geçmişte Türkiye siyasetinde şahit olduğu bazı gelişmelerden yaptığı kıymetli aktarımlar için, istifade ettiğimiz görüşler için kendisine teşekkür ediyorum.

"O konuda onu söylemek bizim işimiz değil"

Yapılan görüşmelerden sonra eğer ortak bir açıklama yoksa görüşme taraflardan kendi ifadelerini paylaşabilecekleri ancak verilen cevapları paylaşmayacakları bir anlayışla sürmelidir. Erdoğan görüşmesinde efendim gizli ve kapaklı ne konuştunuz? Görüşmede Türkiye Cumhuriyetinin Dışişleri Bakanlığının en üst görevlerinde bulunmuş bir büyükelçinin devlet geleneklerine uygun tutulmuş notları partinin arşivine girmiştir. Önümüzdeki dönem benden sonra görev yapacak genel başkanlarımıza aktarılmak üzere genel başkanlığın ilgili, güvenceli biriminde muhafaza edilmiştir. Kayıt dışı siyasete itiraz eden anlayışımızla bütün bilgiler MYK’mız ve grubumuzla, PM’mizle paylaşılmış, paylaşılmaya ilgili organlar toplandıkça devam edilmektedir. Ancak biz neler söylediğimizi söyledikten sonra ne cevap aldınız? O konuda onu söylemek bizim işimiz değildir. Ancak onu beklemek. Onu izlemek. O konuda iyimser, ihtiyatlı bir iyimserlikle beklenti içinde olmak bizim pozisyonumuzdur.

"Açıklama yapabilirsiniz dediği halde doğru bulmadım"

Bugün Sayın Bahçeli ile yaptığımız görüşmeden sonra Sayın Bahçeli büyük bir nezaketle bana açıklama yapabilirsiniz dediği halde ben kendisini orada, grubunun kapısının önünde ayakta bekleterek bir açıklama yapmayı doğru bulmadım. Toplantıda ve görüşmede her hususu bu kürsüden paylaşacak değilim. Ancak Sayın Bahçeli ile seçim sonuçlarını samimiyetle değerlendirdiğimiz, kendisinin değerlendirmelerini memnuniyetle dinlediğimiz, tebriklerini kabul ettiğimiz ve bundan sonraki sürece dahi olarak da son derece yapıcı şekilde bu değerlendirmeleri gerçekleştirdiğimizi paylaşabilirim. Dış politika, Filistin, Kıbrıs konusu başta olmak üzere Türkiye’nin tüm dış politikasını hangi gözle gördüğümüzü kendisiyle paylaşma, CHP’nin burada bir ana muhalefet partisi olduğunu, milletimiz yapılacak ilk seçimlerde başka bir görev verene kadar ana muhalefet partisi olduğumuzu ancak yurt dışında Türkiye’nin partisi olduğumuz altını bir kez daha çizdim.”