Dünya

Tayland'da "dönüm noktası" olarak nitelendirilen seçim için oy verme işlemleri başladı

Seçimlerde asıl sonucu belirleyecek partinin, monarşi ve ordu karşıtı gençleri temsil eden İleri Hareket olduğu düşünülüyor.

14 Mayıs 2023 09:24

Tayland genel seçimlerinde oy verme işlemleri başladı. Eski Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra’ın kızı Paetongtarn Shinawatra’nın liderliğindeki Pheu Thai (Taylandılar İçin) partisinin seçimde birinci parti olarak çıkması bekleniyor.

BBC’de yer alan habere göre, tarihinde çok sayıda askeri darbe yaşanan Tayland için “dönüm noktası” olarak nitelendirilen genel seçimde vatandaşlar sandık başına gitti. Tayland’da 2014 yılında meydana gelen askeri darbeye liderlik eden Başbakan Prayuth Chan-ocha bir kez daha seçilmek için aday oldu.

Anketler, Başbakan Chan-ocha’nın karşısında yer alan eski Başbakan’ın kızının liderliğindeki Pheu Thai partisinin önde göründüğünü gösteriyor.  Özellikle işçi sınıfı arasında popüler olan partinin sürgündeki iki siyasetçisi hakkında yolsuzluktan hapis cezası kararları bulunuyor. İki politikacı da seçimle iş başına gelmişti.

Seçimlerde asıl sonucu belirleyecek partinin, monarşi ve ordu karşıtı gençleri temsil eden İleri Hareket olduğu düşünülüyor. 2014'te kurulan parti, ilk kez seçimlere girecek. 

72 milyona yakın nüfusa sahip ülkede en az 52 milyon seçmenin sandığa gitmesi bekleniyor. 

Tayland'da başbakan, 500 kişilik Temsilciler Meclisi'yle cunta tarafından atanan askerlerden oluşan 250 üyeli Senato'nun ortak oylamasıyla seçiliyor.