Dünya

Tayland'da fil saldırısı: Arabalar ve insanlar ezildi

06 Mayıs 2024 15:09

T24 Dış Haberler

Ülkedeki ölümcül fil saldırılarının endişe verici bir şekilde arttığı Tayland'da, fillerin isyan ettiği ve turistik bölgelere saldırdığı belirtildi. 

Bölgedeki fillerin son yıllarda arabaları ve turistleri ezmek, yerel halkın konutlarına girmeye çalışmak gibi bir dizi şiddet içeren eyleme karıştığı biliniyor. 

Son olarak meydana gelen olayda, 50'den fazla filin otoyolu tamamen kapatarak polisleri ve yerel halkı bölgede mahsur bıraktığı görüldü. 

Şubat ayında yayınlanan bir raporda, Tayland'da 2018 yılından bu yana vahşi fil saldırıları nedeniyle en az 150 kişinin öldüğü belirtildi. Tayland Milli Parklar, Yaban Hayatı ve Bitki Koruma Dairesi'ne göre 133'ten fazla kişi de yaralandı. Bunların çoğu ülkenin güney kesimindeki turistlerdi.

Ülke genelinde 3 binden fazla dev hayvan evcilleştirildi. Yalnızca 2 bin 200 tanesinin vahşi doğada serbestçe dolaşmasına izin veriliyor. Filler, yeni bakıcıları tarafından normal yaşam alanlarından uzaklaştırılıyor ve zincirlerle kaplı küçük kapalı alanlarda yaşamaya zorlanıyor. 

Humane Society International'ın yaban hayatı programları direktörü Adam Peyman, "İnsanlar filler tarafından yaralandığında veya öldürüldüğünde, bu elbette bir insanlık trajedisidir, ancak fillerin bu talihsiz olaya yol açan, sıklıkla maruz kaldığı istismarın, sömürünün veya zalimce muamelenin altında yatan nedenleri anlamak önemlidir" diye konuştu. 

Peyman, esaret altına alınan fillerin ve sürüden koparılan yavruların hayal kırıklığı ve korku nedeniyle saldırganlık gösterebileceğini söyledi.

Humane Society International, saldırgan fil vakalarının turistler için gösteri yapmaya zorlanan fillerden kaynaklandığını tespit etti.