Gündem

TBB'den Hukukun Üstünlüğü Yürüyüşü: Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında disiplin soruşturması başlatılmalı

Fotoğraf: AA

10 Kasım 2023 19:09

Türkiye Barolar Birliğince Anayasa Mahkemesi önünden Yargıtay Başkanlığına "Hukukun Üstünlüğü Yürüyüşü" düzenlendi.

AA'nın aktardığına göre CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, bazı milletvekilleri ve avukatlar, "Hukukun Üstünlüğü Yürüyüşü"ne katıldı.

Burada konuşan Özel,Yargıtay'ın Can Atalay için 'hak ihlali' kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunması hakkında Erdoğan'ın bu sabah kullandığı ifadelere işaret ederek "Erdoğan liderliğinde bir kalkışma olduğunun anlaşıldığını" söyledi. 

TIKLAYIN | Özgür Özel: Erdoğan liderliğinde bir kalkışmayla karşı karşıyayız; sen darbecisin, bu bir darbe girişimidir

TBB Başkanı Sağkan: Anayasa'yı ihlal anlamına geliyor

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise Cumhuriyet hukukunu korumak ve hukukun üstünlüğünü müdafaa için bir araya geldiklerini belirterek, bağımsız ve tarafsız yargının içinde bulunduğu durumun kaygısını taşıdıklarını kaydetti.

Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen, Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın yargılanma sürecini hatırlatan Sağkan, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin AYM'nin kararına uymamasını ve bazı üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmasının Anayasa'yı ihlal anlamına geldiğini belirtti.

Sağkan, hukuk devletinin aşınmasında sorumluluğu bulunanlar hakkında gereğinin yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

Buna ilişkin somut önerileri yargı makamlarıyla paylaştıklarını ve takipçisi olacaklarını dile getiren Sağkan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının Yargıtay Ceza Genel Kuruluna itiraz yoluna gitmesi, Hakimler ve Savcılar Kurulunun İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında, Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'nun da Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında disiplin soruşturması başlatması gerektiğini savundu.

Yargıtay binası önüne Anayasa kitapçığı bırakıldı

Konuşmaların ardından Sağkan ve beraberindeki avukatlar, "Hukukun üstünlüğünü savunuyoruz" yazılı pankartı taşıyarak Anayasa Mahkemesi önünden Yargıtay Başkanlığına yürüdü, bina önüne Anayasa kitapçıklarını bıraktı.

Gruptakiler Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 153/6 maddesinin yazılı olduğu pankartı da Yargıtay binasının bahçe demirlerine astı.

Ne olmuştu?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.

TIKLAYIN | Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu!

TIKLAYIN - Yargıtay’ın kararı sonrası Özgür Özel'den açıklama: Bu karar düpedüz bir darbe girişimidir; halkı bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyoruz

TIKLAYIN - Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin AKP'de kim, ne dedi?

TIKLAYIN - Erdoğan’ın danışmanı, "Yargı hiyerarşisinde en üst yetkili mahkeme Yargıtay’dır" dedi, sosyal medyada tepki yağdı

TIKLAYIN - Yargıda kriz: Yargıtay’ın Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması gazete manşetlerinde nasıl yer buldu?

TIKLAYIN | Hukukçulardan Yargıtay’a Can Atalay kararı tepkisi: Bu Atalay düşmanlığı, hukuk bir gün size de lazım olacak!

TIKLAYIN | Can Atalay kararı ve AYM üyelerine suç duyurusu Meclis'teki partileri birleştirdi; Yargıtay'a tepki yağdı

TIKLAYIN | Özgür Özel, Can Atalay için partisini olağanüstü toplantıya çağırdı: Hafife alınamaz, görmezden gelinemez