Sağlık

Telefon bağımlısı mısınız; peki ne yapmanız gerekiyor?

Değişmek için bir taahhütte bulunun

24 Şubat 2024 07:34

Her 3 kişiden ikisi 15 dakikada bir telefonunu kontrol ediyor. Artık cep telefonsuz hayatı hatırlamıyoruz bile. Peki bu bir bağımlılık mı? Harvard Üniversitesi hocaları belirtileri derledi, önerileri sıraladı.

Dünyanın yarısından fazlasının bir akıllı telefonu var ve cihazların bir lüksten bir gerekliliğe doğru evrimi hızlı ve her şeyi kapsayan bir şekilde gerçekleşti. Profesyonel alanda telefonlarımız iletişim, bilgi erişimi, öğrenme ve geliştirme, iş yönetimi, seyahat ve alışveriş için hayati önem taşıyor.

Gazete Oksijen'in haberine göre; cep telefonları kişisel yaşamlarımızda, sosyal bağlantılara, eğlenceye, dünya haberlerine, seyahate ve kişiselleştirilmiş dijital içerikten oluşan uçsuz bucaksız bir okyanusa açılan bir kapı. Bununla birlikte, daha fazla bilimsel çalışma, her yerde bizimle birlikte bulunmalarının, sağlık, ilişkiler ve üretkenlik sorunları yarattığını; davranış bozuklukları, bağımlılık ve aşırı kullanım riskini beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Harvard Üniversitesi psikoloji, sosyoloji ve nörobilim araştırmalarını bir araya getirerek, bağımlılık belirtilerini derledi.

Kontrol kaybı

Telefonunuzu takıntılı bir şekilde mi kullanıyorsunuz? Amaçsızca sık sık kontrol ediyor musunuz? İyi niyetinize rağmen kullanımınızı kontrol edemediğinizi mi hissediyorsunuz?

Sıra beklerken ya da bir konuşmaya ara verdiğinizde olduğu gibi kısa süreli duraklama ya da can sıkıntısı anlarında bile telefonunuzu sık sık, otomatik olarak ve rastgele elinize alıyorsanız, telefon kullanımınız bağımlılık eğilimindedir.

Yeni bir ileti veya önemli bir mesaj olmadığını bilseniz bile telefonunuzu kontrol etmek için derin ve önlenemez bir dürtü hissediyorsanız, bu bir uyarı işareti olabilir.

Sinir ve stres

Telefonunuz olmadan kendinizi kaybolmuş mu hissediyorsunuz? Telefonunuzu belli bir süre kapatmak zorunda kaldığınızda endişeli, stresli veya sinirli hissediyor musunuz? Bir aramayı veya mesajı kaçırma düşüncesi sizi meşgul ediyor mu?

Telefonsuz kalma düşüncesi önemli ölçüde stres veya kaygıya neden oluyorsa, bu bir endişe kaynağı olabilir. Tüm günlük faaliyetler için telefonunuza ihtiyaç duyduğunuzu hissediyorsanız, telefonunuz hemen elinizin altında olmadığında endişeli veya panikte hissediyorsanız ya da anında yanıt veremediğinizde bir metni veya e-postayı aklınızdan çıkaramıyorsanız bağımlılık belirgindir.

Performans ve odaklanma

Telefonunuz önemli işlerinizi yapmanızı engelliyor mu? Sürekli dikkatinizi mi dağıtıyor? Net düşünme yeteneğinizi sınırlıyor mu?

Akıllı telefonlar insan bilişini kesinlikle artırabilirken, telefonunuzun sadece varlığı (kullanılmadığında bile) net düşünmek, dikkatinizi vermek, net kararlar almak ve duygularınızı düzenlemek için ihtiyaç duyduğunuz bilişsel kaynakları tüketebilir. Telefonunuzdan gelen kesintiler ve dikkat dağıtıcı unsurlar (sinir bozucu bildirimler gibi) dikkati sürdürme becerisinde azalma olarak ortaya çıkabilir ve verimsizliğe, hatalara, son teslim tarihlerinin kaçırılmasına ve bazen düpedüz tehlikeli durumlara yol açabilir.

Zarar gören sosyal ilişkiler

Telefonunuzu kullanmak sizi dinlemekten, anlamaktan ve yüz yüze sohbet etmekten alıkoyuyor mu? Etrafınızdaki önemli insanlar, onlar yerine telefonunuzla ilgilendiğiniz için kendilerini ihmal edilmiş hissediyorlar mı? Cep telefonunuza her zaman çevrenizdeki insanlardan daha fazla öncelik verdiğinizde, gerçek dünyadaki ilişkilerinize zarar verebilir ve bu nedenle sorunlu kullanımın bir işaretidir.

Bu, aile zamanı, sosyal toplantılar veya önemli kişisel etkinlikler sırasında telefonunuzu sürekli kontrol etmeyi içerebilir.

Telefon, başkalarıyla anlamlı bir etkileşim kurmanın önünde bir engel haline gelir ve stresle başa çıkmak ve refahı sürdürmek için en önemli kaynaklardan biri olan sosyal desteği azaltır.

Yalnız değilsiniz

Eğer yukarıdaki tanımlamaların çoğunda kendinizi görüyorsanız, yalnız değilsiniz. Çünkü Harvard tarafından yapılan son araştırmaya göre çoğumuz uyanık olduğumuz her 15 dakikada bir telefonlarımız tarafından rahatsız ediliyoruz.

Telefonlarımıza günde ortalama 65 bildirim geliyor ve telefonları günde 72 kez elimize alıyoruz. Daha genç bireyler her 9.5 dakikada bir telefonlarını kontrol ediyor.

Peki ne yapmak gerekiyor?

Bağımlılık işaretlerini anlayın ve kabul edin, böylece bu önemli dijital yol arkadaşlarınızın yarattığı zorluklarla daha iyi başa çıkabilir ve tam tersine size hizmet etmelerini sağlayabilirsiniz.

Değişmek için bir taahhütte bulunun. Telefonunuzdan ayrı kaldığınızda nasıl düşündüğünüze, hissettiğinize ve davrandığınıza dikkat edin.

Net sınırlar belirlemek, sorunlu cep telefonu kullanımını azaltmada kritik bir adım. Bu, yemek sırasında, aile toplantılarında veya yatmadan önce olduğu gibi belirlenmiş telefonsuz zamanları içerebilir.

Telefonunuzu çalışma masanızdan, yemek masanızdan veya yatağınızın kenarından kaldırın ve çalışırken bildirimleri azaltın, böylece dikkatinizi gerektiren bir görevi yaparken bölünmezsiniz. Ayrıca belirli uygulamalar veya kullanım türleri için sınırlar belirleyebilir, hatta telefonunuzu kilitleyebilirsiniz.

E-postaları yalnızca günün belirli saatlerinde kontrol etmeye karar verebilir veya belirli bir bitiş saati belirleyerek sosyal medya kullanımını sınırlandırabilirsiniz.