Dünya

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyeleri, Joe Biden'ın azil soruşturmasında ilk duruşmayı yapacak

Eski Donald Trump yönetimi yetkililerinin de katılacağı oturum, Biden'a yönelik spesifik iddiaları daha derinlemesine incelemek yerine, azil soruşturması için yasal ve anayasal çerçeveyi belirlemeye odaklanacak

28 Eylül 2023 12:11

T24 Dış Haberler

ABD'de Cumhuriyetçiler, Başkan Joe Biden ve oğlu Hunter Biden'ın iş ilişkilerine yönelik azil soruşturmasını başlatıyor. İlk duruşma bugün yapılacak. 

Eski Donald Trump yönetimi yetkililerinin de katılacağı oturum, Biden'a yönelik spesifik iddiaları daha derinlemesine incelemek yerine, azil soruşturması için yasal ve anayasal çerçeveyi belirlemeye odaklanacak. 

Beyaz Saray'dan tepki

Oturumu düzenleyen komitenin başkanı James Comer yaptığı açıklamada, "Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi bugüne kadar ortaya çıkarılan kanıtları sunacak ve hukuk ve finans uzmanlarından Biden'ların ABD çıkarları pahasına milyonlar kazanırken işlemiş olabilecekleri suçları dinleyecek" dedi.

Oturumla ilgili konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Ian Sams, "Hükümeti kapatmadan önceki son günlerde siyasi bir gösteri duruşması düzenlemek onların gerçek önceliklerini ortaya koyuyor: Onlar için Başkan Biden'a yönelik temelsiz kişisel saldırılar, hükümetin kapanmasını ve bunun Amerikalı ailelere vereceği acıyı önlemekten daha önemli" açıklamasında bulundu. 

Azil soruşturmasında ilk oturum ne anlama geliyor?

Bu azil duruşmasının ve bunu takip edecek olanların kısa ömürlü bir siyasi manevradan daha fazlasını ifade edebilmesi için Cumhuriyetçilerin Biden'a yönelik mevcut iddiaları, Temsilciler Meclisi'nin tamamının oylayabileceği tanımlanmış azil maddeleri haline getirmesi gerekecek.

Bir başkanı görevden almak ve Senato'da yargılanmasını başlatmak için Meclis'te salt çoğunluk yeterli olsa da merkezdeki Cumhuriyetçiler bunu yakın zamanda yapmak için yeterli kanıt ya da siyasi ihtiyaç olduğuna şüpheyle yaklaşıyor.

Nebraska Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Don Bacon, kısa bir süre önce verdiği bir mülakatta, "Ağır bir suç ya da kabahat işlediğine dair elimizde net kanıtlar olmalı, sadece böyle bir suç ya da kabahat olduğunu varsaymamalıyız. Bence bu yola girmek için daha somut kanıtlara ihtiyacımız var" demişti.